Afbeelding

Voorstelling ‘In de illusie’ in de Magnuskerk in Anloo

Algemeen

ANLOO – De bijzondere voorstelling In de illusie is op zaterdag 13 april te zien in de Magnuskerk in Anloo. De voorstelling wordt gespeeld door het Verhalen Cabinet. In de illusie gaat over joodse artiesten van voor de oorlog; de goochelaars en hun vrouwen zijn vermoord in vernietigingskampen en er was geen goocheltruc die dat kon tegenhouden. In de illusie is een theatraal monument voor twee goochelaars en hun vrouwen, waarin de herinnering aan de pijn van de oorlog in leven wordt gehouden. Maar waarin ook weemoed, humor en variété een grote rol hebben.

De datum 13 april is niet toevallig gekozen. De meeste dorpen en kernen van Aa en Hunze en de héle voormalige gemeente Anloo werden op 13 april 1945 bevrijd door Canadese troepen. Niet heel Nederland werd tegelijk bevrijd: nadat de eerste geallieerde soldaten begin september 1944 voet op Nederlandse bodem zetten, duurde het nog acht maanden tot de Duitse overgave begin mei 1945.

Acht lange maanden vol grootschalige oorlogsgeweld, een hongerwinter en toenemende Duitse terreur. De bevrijding van de provincie Drenthe begon in de nacht van 7 op 8 april 1945 met de Operatie Amherst: Franse parachutisten werden op diverse plaatsen afgeworpen om strategische punten zoals bruggen en spoorlijnen zeker te stellen. Uiteindelijk werd de voormalige gemeente Anloo bevrijd door Canadese troepen op 13 april 1945.

Hoewel er niet heel veel Nederlanders meer zijn die de Tweede Wereldoorlog bewust hebben meegemaakt zien we toch een stijgende belangstelling voor die periode in onze geschiedenis. Duidelijk is dat te zien aan de grotere aantallen Nederlanders die op heel veel plaatsen meedoen aan de jaarlijkse herdenking van de slachtoffers op 4 mei en de grootse feesten op 5 mei.

De vereniging Historisch Anloo heeft samen met het Oranjecomité Anloo, Rondom Magnus/de Speulkoel, de Magnuskerk en de Vereniging Dorpsbelangen Anloo het initiatief genomen om met de voorstelling In de illusie stil te staan bij deze historische gebeurtenis en deze bevrijdingsdag. Deze indringende voorstelling verdient de belangstelling van alle inwoners van Aa en Hunze.

De voorstelling begint om 20.00 uur. Kaarten zijn te reserveren door te mailen naar info@historischanloo.nl. Vermeld telefoonnummer, adres en het gewenste aantal plaatsen.

Meer informatie: www.verhalencabinet.nl.