Kerkgangers houden een wake voor omgekomen vluchtelingen. (Foto: Rienk Kamer)
Kerkgangers houden een wake voor omgekomen vluchtelingen. (Foto: Rienk Kamer) (Foto: Rienk Kamer)

Wake bij Jacobuskerk voor omgekomen vluchtelingen

ROLDE - Zo’n veertig kerkgangers hebben zondag na afloop van de kerkdienst in de Jacobuskerk in Rolde een wake voor de tienduizenden vluchtelingen gehouden die de afgelopen jaren zijn gestorven toen ze Europa probeerden te bereiken.

Naar schatting zo’n vierenveertigduizend mensen stierven aan de Europese grenzen in de afgelopen dertig jaar. Verdronken in de Middellandse zee, de rivier de Evros of het Kanaal, of bevroren in de bergen van de Balkan en de Alpen. Mensen die nog in leven hadden kunnen zijn. Tijdens de wake op het grasveld naast de Jacobuskerk werden de namen gelezen van 44 overledenen, als symbool voor de 44.000 gestorven vluchtelingen.


Een dag eerder werden op de Brink in Assen gedenktekens met namen gemaakt. Een actie van de Protestantse Kerken in Assen en omstreken. Vele voorbijgangers en belangstellenden werden aangesproken om zelf mee te doen en namen op gedenktekens te schrijven om samen mee te bouwen aan een groot herdenkingsmonument op strand Scheveningen. Deze duizenden gedenktekens uit alle hoeken van het land zullen op 20 juni, Wereldvluchtelingendag, neergezet worden op het strand van Scheveningen.


De wake bij de Jacobuskerk werd zondagochtend afgesloten met stiltemoment en het voorzichtig zingen van een lied van vrede, op een tekst van de dichter Huub Oosterhuis:


Dan zal ik zwaaien naar vreemden, zij zullen mij groeten.


Wie was mijn vijand? Ik zal hem in vrede ontmoeten.


Dan zal ik gaan waar nog geen wegen bestaan -


vrede de weg voor mijn voeten.

Gedenktekens voor op het strand van Scheveningen.