Unitas-topscore Casper Pronk vuurt op het doel van Houten.
Unitas-topscore Casper Pronk vuurt op het doel van Houten. (Foto: Tina Kolthof (Handbal Inside))

Gedreven HV Unitas in slotfase onderuit in Houten

Sport

HOUTEN – De handballers van De Lange Natuursteen HV Unitas zijn in handbalarena de Dome in Houten onderuit gegaan in een wedstrijd van hoog niveau, waarin strijd en tempo werd afgewisseld met technische hoogstandjes. Voor de neutrale toeschouwer een fantastische wedstrijd om te zien. Helaas greep de rood-blauwe brigade uit Rolde naast de punten, omdat in de haast om de gelijkmaker te maken er wat slordigheden ontstonden. Houten kon daardoor na 60 minuten de overwinning vieren en twee punten op hun conto bijschrijven. Eindstand 27–26.

De formatie van coach Henk Smeenge was afgereisd naar Amsterdam om het reserveteam af te zetten voor de wedstrijd tegen US om vervolgens door te reizen naar Houten. Toen bleek dat de scheidsrechters in Amsterdam niet verschenen, heeft de chauffeur het reserveteam weer opgehaald, zodat er tijdens de wedstrijd een grote schare supporters het eerste selectieteam kon aanmoedigen. Coach Henk Smeenge was ziek en teammanager Rolf Luinge had andere verplichtingen en daarom lag alle verantwoordelijkheid in handen van assistent-coach Denise de Vries.

Gesteund door het vele publiek dat met slippers in de hand veel lawaai wist te produceren, kreeg Denise de Vries de ploeg op scherp en ontstond een gelijk opgaande en spannende wedstrijd. Na 10 minuten spelen stond het 5-5. Bart Lensen en Casper Pronk wisten goed gebruik te maken van de ruimte die cirkelspeler Rik Luinge voor ze creëerde. Aan de andere kant wist met name Novica Radevic de Rolder defensie en doelman Gerwin Berkepies te verschalken met onderhandse schoten en schoten vanaf de heup. Aan beide kanten was er sprake van een sterke defensie. Assistent-coach Denise de Vries bracht vervolgens Marc Heijmans binnen de lijnen en deze hamerde direct een paar harde afstandsschoten achter de verbouwereerde goalie van Houten. HV Unitas trok de wedstrijd in die fase licht naar zich toe en nam een kleine voorsprong. Aan het eind van de eerste helft wist Houten de stand echter weer gelijk te trekken. Door een fantastisch uitgevoerde vlieger sloot Houten het eerste deel van de wedstrijd af met een 15 -14 voorsprong.

In de tweede helft kwam HV Unitas met een iets offensievere dekking het veld in. Jan Mulder kreeg de taak om Novica Radevic op afstand te houden en Casper Pronk werd aan zijn broer en oud-Unitasser Maarten Pronk gekoppeld. De broers maakten er een mooie broeder-clash van, maar het leek erop dat Houten iets meer gebruik kon maken van de ruimtes die door de offensieve dekking ontstond. Houten bracht de stand na 40 minuten spelen op 17-19. HV Unitas zette echter de achtervolging in en trok de stand na 45 minuten spelen weer gelijk, maar toen liepen de mannen tegen een tweetal strafminuten aan. Casper Pronk nam zijn broer in een heupworp en Camiel Lansink kwam ongelukkig in botsing met zijn tegenstander bij het uitvoeren van een blok. De Houtense ploeg kon vervolgens in overtal uitlopen naar 24–21 en leek de wedstrijd gespeeld. Coach de Vries besloot vervolgens een time-out te nemen om het team nog offensiever te laten verdedigen met de hoop dat Houten meer balverlies zou leiden. Dit gebeurde dan ook vrijwel direct na de hervatting. HV Unitas kroop weer dichterbij en kwam in de 56e minuut op één doelpunt verschil. Beide ploegen speelden vervolgens de aanvallen erg onzorgvuldig uit. In de slotfase werden er aan beide kanten vermeende overtredingen waargenomen en ontstond er chaos. Met nog 40 seconden op de klok nam HV Unitas wederom een time-out en werd een wissel afgesproken. In de kakofonie van geluiden en spanning kon de wissel door een slimme overtreding van Houten niet met succes worden uitgevoerd. De laatste vrije bal werd door routinier Camiel Lansink in de handen geschoten van de doelman. HV Unitas speelde een uitstekende wedstrijd en had eigenlijk wel een gelijkspel verdiend, maar moest toch met een nederlaag de terugreis aanvaarden.

HV Unitas ontvangt op 27 januari de medekoploper in de Eerste divisie Gemini uit Voerendaal. De PK HV Unitas dames proberen hun koppositie in de hoofdklasse te verdedigen tegen LHC uit Lemelerveld. Vooraf en tijdens deze wedstrijden worden de sponsoren van HV Unitas in het zonnetje gezet. De hele vereniging bakt en kookt dan een maaltijd voor de sponsoren en de nieuwe kledinglijn wordt dan gepresenteerd.

Opstelling: G. Berkepies (stops: 33 procent), M. Meijer (stops: 44 procent), B. Schutrup (2), R. Duinisveld (1), S. Boer (2), m. de Rijk (1), M. Heijmans (2), B. Lensen (7), C. Lansink (1), J. Mulder, C. Pronk (8), L. Smeenge (1), R. Luinge (1), T. ter Maat.