Burgemeester Hiemstra:  ,,Als het lastig wordt rechten we onze rug. En als er iets te vieren valt, doen we dat ook samen.”
Burgemeester Hiemstra: ,,Als het lastig wordt rechten we onze rug. En als er iets te vieren valt, doen we dat ook samen.” (Foto: Henry Koops)

‘Samen’ is de rode draad in nieuwjaarstoespraak van burgemeester Hiemstra

Algemeen

AA EN HUNZE – Burgemeester Anno Wietze uitte in zijn nieuwjaarstoespraak geen harde woorden of pittige statements. De rode draad in zijn tweede echte nieuwjaarsspeech was het thema ‘Samen’. ,,Als het lastig wordt rechten we onze rug. En als er iets te vieren valt, doen we dat ook samen.”

Het was vier jaar geleden dat in de Gemeente Aa en Hunze een nieuwjaarsreceptie werd gehouden. Corona gooide in de tussentijd roet in het eten. Hierdoor riep de Gemeente Aa en Hunze de Midzomerfestivals in het leven. Dat beviel goed, waardoor daar een vervolg aan wordt gegeven. ,,Twee momenten in het jaar om elkaar op informele wijze te ontmoeten, Dat zorgt voor meer verbinding”, aldus Hiemstra die inmiddels vier jaar burgemeester is van Aa en Hunze. De mooiste gemeente van Nederland, zoals hij het zelf noemt. Een gemeente die vorig jaar is gegroeid met 118 inwoners. In vier jaar tijd zijn er 400 inwoners bijgekomen.

Hiemstra liet de gebeurtenissen in die periode de revue passeren, want er was volgens de burgervader veel gebeurd. ,,Corona, met grote gevolgen voor onder meer ouderen, jongeren en bedrijven. De gevolgen zijn nog steeds merkbaar. De oorlog tussen Rusland en Oekraïne, de vluchtelingenstroom heeft ook hier grote impact. De wooncrisis, vier jaar geleden mochten we niet bouwen en nu worden we uitgedaagd om juist veel te bouwen. De energiecrisis, de stikstofcrisis en protesten, de asielcrisis en krapte op de arbeidsmarkt. Het overkomt ons en we moeten er mee dealen. Toch denk ik dat we ons de afgelopen jaren hebben aangepast aan de omstandigheden, samen hebben we aangepakt en hebben gekeken naar hoe we op onze manier hier het hoofd aan bieden. Daar ben ik trots op en het geeft vertrouwen voor de toekomst. Want wat er ook op ons afkwam en afkomt, in Aa en Hunze zetten we samen onze schouders eronder, steunen we elkaar en zoeken we naar voor ons passende oplossingen.“

Voor sommige zaken zijn geen woorden. Zo waren er vorig jaar in Aa en Hunze enkele verkeersongelukken met dodelijke afloop. Daarbij waren een aantal jonge slachtoffers bij. Dit leidde tot veel verdriet binnen families, scholen, verenigingen en dorpen. ,,Maar wat kun je dan doen of zeggen? Eigenlijk niet zoveel. Wat we wel kunnen doen is elkaar steunen, samen rouwen, bloemen leggen, een passend afscheid geven of er simpelweg te zijn. En dat is wat we samen hebben proberen te doen en hopelijk blijven doen”, aldus Hiemstra. ,, Het vergroten van de verkeersveiligheid is ook een collectieve uitdaging. Daar hebben we allemaal een rol in door op een veilige manier aan het verkeer deel te nemen. Maar ook de gemeente heeft hier een rol in door onveilige verkeerssituaties veiliger te maken of dit aan te kaarten bij andere overheden. Ook in ons nieuwe veiligheidsbeleid zal dit een van de speerpunten worden. We moeten er alles aan proberen te doen om het aantal verkeersslachtoffers naar 0 te brengen.”

Samen kom je volgens Hiemstra door moeilijke tijden, maar in Aa en Hunze worden ook de mooie dingen samen gevierd. ,,De Nedersaksenlijn lijkt er te komen. Noord-Drenthe wordt eindelijk gezien en gehoord als het gaat over schade door gaswinning die vanuit het Groningerveld ook onze gemeente treft. De gemeente draait gelukkig mee in de gesprekken over de compensatieplannen, maar het is wrang dat de schadeafhandelingen en alle compensatieregelingen niet gelden voor gaswinning uit kleiner gasvelden. Hierdoor ontstaat opnieuw ongelijkheid tussen inwoners. Dat is onacceptabel.”

2024 belooft volgens Hiemstra een bijzonder, maar uitdagend jaar te worden. De Omgevingswet is in werking getreden en het wachten is op een nieuw kabinet. ,,Dat moet er snel komen, want er moeten harde en moeilijke keuzes worden gemaakt, zodat wij ook hier verder kunnen.”

Maar de burgemeester heeft er vertrouwen in dat het goed blijft gaan in Aa en Hunze. ,,Want als het lastig wordt rechten we onze rug. En als er iets te vieren valt, doen we dat ook samen.”

De volledige toespraak is te lezen op de website van Aa en Hunze.

Afbeelding