Afbeelding
Kaart subsidiegebied voor isolatie

Extra geld voor isolatie van huizen vanwege ‘ereschuld’ gaswinning

Algemeen

AA EN HUNZE - Woningeigenaren in Aa en Hunze, Tynaarlo en Noordenveld en Groningen kunnen hun huis op kosten van het Rijk zodanig laten isoleren dat ze van het gas af kunnen. Het is een tegemoetkoming na de problemen waarin veel bewoners terecht zijn gekomen door de gaswinning. Het kabinet trekt er ruim 1,6 miljard euro voor uit. Dat maakte demissionair staatssecretaris Vijlbrief (Mijnbouw) woensdag bekend in Garmerwolde.

De maatregel is onderdeel van de zogeheten ‘ereschuld’ die het Rijk heeft aan drie Drentse en tien Groningse gemeenten. Daarin wordt onder andere de wens uitgesproken om richting een ‘aardgasvrije regio’ te gaan. Om die wens kracht bij te zetten, kunnen woningeigenaren met een subsidie hun huis straks makkelijker verduurzamen. Alle inwoners kunnen een duurzame en energiezuinige woning krijgen. Deze maatregel gaat energiearmoede tegen en zorgt ervoor dat mensen profiteren van lage energiekosten.

Eigenaren die vanaf 25 april 2023 hun huis hebben geïsoleerd of tot en met 31 december 2035 nog van plan zijn dat te doen, komen voor de nieuwe subsidie in aanmerking. De begindatum is de dag dat de kabinetsreactie Nij Begun openbaar werd gemaakt. Woningeigenaren in de provincie Groningen en Noord-Drenthe kunnen vanaf het eerste kwartaal van 2025 subsidie aanvragen om hun woning te isoleren.

Het grootste deel van het geld gaat naar de kern van het aardbevingsgebied. Er komt maximaal 40.000 euro isolatiesubsidie per woning beschikbaar voor woningbezitters in het gebied waar de huizen versterkt moeten worden vanwege instortingsgevaar bij aardbevingen. Voor de panden buiten het versterkingsgebied is de helft van dat bedrag beschikbaar.

Voor inwoners van de gemeente Aa en Hunze zijn de volgende maatregelen van belang.

  • Inwoners met een inkomen tot 140 procent van het wettelijk minimumloon kunnen 100 procent vergoed krijgen tot een bedrag van 40.000 euro. 
  • Inwoners met een inkomen boven 140 procent van het wettelijk minimumloon krijgen 50 procent subsidie tot een maximum van 20.000 euro. De andere helft moeten ze zelf betalen. Mochten zij de overige 50 procent niet kunnen ophoesten, dan kunnen ze geld lenen bij het Warmtefonds.

De komende driekwart jaar gaan Rijk, provincie Groningen en gemeenten het plan verder uitwerken. Als woningeigenaren naast isolatie verder willen verduurzamen, bijvoorbeeld met een warmtepomp, moeten ze gebruikmaken van bestaande subsidies. 

Corporaties krijgen een bijdrage van 200 miljoen euro voor het isoleren van hun woningen. Hun huurders hoeven dus niet te betalen voor de isolatiemaatregelen en dus mag isolatie niet leiden tot een huurverhoging.

Meer informatie is te vinden op de websites van de Rijksoverheid en de gemeente Aa en Hunze.

Voorbeeld ;agere rekening door isolatie. (Bron ; Rijksoverheid)