Martijje en haar band laten de kinderen in de Dorpskerk enthousiast  'metzingen'.
Martijje en haar band laten de kinderen in de Dorpskerk enthousiast 'metzingen'. (Foto: Henry Koops)

Martijje Lubbers trakteert groepen 3 en 4 op metzingconcert

Algemeen

AA EN HUNZE – De kinderen van diverse scholen hebben woensdagmorgen uit volle borst meegezongen met het metzingconcert van zangeres Martijje en haar band. De Rolder zangeres kreeg de kinderen goed mee. Of er nu over een schoolreisje of over een stoplicht werd gezongen, de kinderen deden allemaal even enthousiast mee. Even was er paniek omdat hondje Max was verdwenen, maar die had zich verstopt in de kerk. En toen Max tevoorschijn kwam kon er vrolijk verder gezongen worden. 

Zangeres Martijje Lubbers  trakteerde - samen met haar band - verschillende basisscholen op een meezingconcert. De concerten vonden plaats in Gieten, Rolde en Annen, ter afsluiting van het project Het jaor deur. Alle kinderen uit groep 3 en 4 krijgen twee zanglessen van Martijje en bereiden twaalf Drentse liedjes voor. De liedjes gaan over de periode die komt: Pasen, Koningsdag, Bevrijdingsdag, schoolreisjes en vakantie. Het zijn goed zingbare, ritmische en vrolijke liedjes die niet meer uit het hoofd te krijgen zijn. Tijdens het concert kunnen de kinderen lekker hard meezingen. Het ICO ontwikkelde het project zes jaar geleden in nauwe samenwerking met het Huus van de Taol en Martijje. Het metzingconcert wordt gehouden in het kader van Meertmaond-Streektaolmaond. Omdat de kinderen en de leerkrachten zo enthousiast waren over deze bijzondere muzieklessen wordt het project nog een keer uitgevoerd. Ook in de gemeente Tynaarlo in Eelde is een concert. 

Het Jaor Deur is onderdeel van het Cultuurmenu; een kunst- en cultuurprogramma voor leerlingen van groep 1 tot en met 8 van het basisonderwijs. Hierbij maken kinderen kennis met allerlei kunstdisciplines: kunst, dans, media, theater, muziek, erfgoed en literatuur. Het ICO coördineert het Cultuurmenu in Aa en Hunze, Assen en Tynaarlo, waaraan jaarlijks 8300 leerlingen deelnemen.