Woonzorgcentrum Dekelhem in Gieten waar zeven bewoners overleden door het coronavirus.
Woonzorgcentrum Dekelhem in Gieten waar zeven bewoners overleden door het coronavirus. (Foto: Henry Koops)

Zeven overlijdens te betreuren in Dekelhem

Algemeen

GIETEN - De afgelopen week zijn er buiten de twee COVID-units in woonzorgcentrum Dekelhem in Gieten geen nieuwe besmettingen meer geconstateerd. ,,Helaas betreuren we op dit moment het overlijden van zeven van onze bewoners en is de situatie van enkele bewoners nog zorgelijk. Onze bewoners zijn kwetsbaar en het is onvoorspelbaar hoe het virus zich bij hen ontwikkelt. We leven mee met hen en hun naasten”, laat communicatiemedewerker Eline Wagteveld van Icare weten. 

In Dekelhem wonen 85 mensen. De eerste besmettingen werden tegen de kerstdagen geconstateerd. Het aantal positieve gevallen liep vorige week op tot 57. 30 bewoners raakten besmet. Zij woonden verdeeld over twee afdelingen.?De afdelingen zijn ingericht als COVID-unit. Eén besmette bewoner woonde zelfstandig in een appartement van het zorgcentrum. Meer dan de helft van deze 31 bewoners is klachtenvrij. 

Van het personeel werden 26 medewerkers positief getest. De meeste medewerkers hebben milde klachten en een groot deel van hen is na een quarantaineperiode weer aan het werk. ,,We zijn blij dat op dit moment de meeste medewerkers weer aan het werk zijn of gaan. Belangrijk ook voor onze bewoners om de vertrouwde gezichten weer terug te zien. De afgelopen weken hebben we een groot beroep kunnen doen op collega’s uit de andere Icare-huizen en op collega’s uit de wijkverpleging. Dankzij hen is de continuïteit van de zorg geen enkel moment in het geding geweest. Daar zijn we hen erg dankbaar voor”, aldus Wagteveld die aangeeft dat ondanks de crisissituatie in het verpleeghuis bezoek wel is toegestaan. ,,Dat geldt voor de overige afdelingen, maar ook voor de COVID-afdelingen. Wel beperkt en niet meer dan één persoon per keer. Het is belangrijk dat onze bewoners in deze moeilijke periode vertrouwde gezichten zien van familie of bekenden.” 

In Drenthe is de GGD maandag begonnen met het vaccineren van zorgmedewerkers die werkzaam in verpleeghuizen. ,,Onze medewerkers van Dekelhem hebben vorige week ook een uitnodiging hiervoor ontvangen. We zijn blij met deze eerste stap op weg naar de situatie van voor corona, ook al zal dit echt nog even duren voordat het zo ver is.” 

Icare werkt op dit moment aan het voorbereiden van het vaccineren van de bewoners. ,,We hopen dat er snel voldoende vaccins beschikbaar komen en dat bewoners zich vrijwillig willen laten inenten, zodat we een verdrietige situatie zoals de afgelopen weken in Dekelhem nooit weer mee hoeven te maken”, aldus Wagteveld. ,,Voorlopig blijven alle beschermende maatregelen in Dekelhem nog van kracht. Hier houden we ons strikt aan. We richten ons ook de komende tijd nog volledig op het voorkomen van de verspreiding van het virus en het herstel van onze bewoners.”