De wolf vormt een bedreiging voor schapen en geiten.
De wolf vormt een bedreiging voor schapen en geiten.

Meer schapenhouders in aanmerking voor steun tegen aanvallen wolf

Algemeen

REGIO - Het gebied waarbinnen schapen- en geitenhouders subsidie kunnen aanvragen om hun dieren te beschermen tegen aanvallen van de wolf, wordt uitgebreid. Dat heeft het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Drenthe besloten.

Schapen- en geitenhouders in het Hart van Drenthe kunnen sinds 1 januari via de provincie Drenthe subsidie aanvragen voor preventieve maatregelen tegen aanvallen van de wolf. Dit gebied is door Wageningen University & Research (WUR) aangewezen als risicogebied waar de gevestigde wolf zich ophoudt. Om die reden heeft het college van Gedeputeerde Staten besloten om als eerste stap voor dit gebied een subsidieregeling open te stellen.

Afgelopen week hebben de provincie en de Gebiedscommissie Wolf opnieuw overleg gevoerd over de wolf in Drenthe. Hieruit kwam naar voren dat er versneld een tweede stap gezet moet worden in de ondersteuning van preventiemaatregelen tegen aanvallen van de wolf. Concreet betekent dit uitbreiding van het gebied waarbinnen subsidie kan worden aangevraagd. Hieronder valt ook de door WUR aangewezen corridor waar zwervende wolven eerder schade hebben aangericht. Ook een aantal actuele ontwikkelingen rond de wolf, zoals in de media genoemde zwervende wolf in Friesland, onderstreept het belang van het versneld zetten van de tweede stap, zo vindt het college van GS.

Op advies van de Gebiedscommissie Wolf wordt hierbij ook rekening gehouden met zogenaamde voorlopers, die eerder al preventieve maatregelen hebben genomen. Gedeputeerde Staten hebben het voornemen begin februari hierover een besluit te nemen. In de tweede helft van februari zal een (digitale) informatiebijeenkomst georganiseerd worden.