De scholen gaan maandag weer open.
De scholen gaan maandag weer open. (Foto: Henry Koops)

Scholen gaan maandag weer open: ,Spannend’

Algemeen

AA EN HUNZE – De scholen zullen maandag weer opengaan. ,,Het wordt spannend, zowel voor de kinderen, hun ouders als het personeel”, zegt directeur-bestuurder Jeroen Kleyberg van de Stichting PrimAH. 

Spannend
De scholen zijn sinds half december gesloten. Het kabinet heeft op advies van het OMT besloten om de scholen weer te openen. Voor veel ouders een opluchting, omdat de combinatie thuiswerken en de kinderen thuis lessen laten volgen zwaar is. ,,Maar voor ouders uit risicogroepen is het wel spannend en er komen ook vragen van ouders over het ventileren met de te verwachten kou. De ramen hoeven niet helemaal open. Een kiertje is voldoende. Het gaat om luchtcirculatie en er staan CO2-meters in de scholen. Het wordt goede gemonitord”, zegt Kleyberg. ,,Ik heb echter nog geen signalen ontvangen dat er kinderen thuisblijven. Ook zijn er twijfels bij de oudere en kwetsbare docenten, maar ik verwacht 99 procent van de docenten op school. De bedrijfsarts kan de groep die twijfels heeft bijstaan.”

Protocol
De scholen zullen het protocol van de PO-raad, die gisteren pas binnenkwam, volgen. Hierbij gaat het onder meer om het aantal contacten te beperken door gespreide begin- en eindtijden en gespreide pauzes in te stellen. Onderwijspersoneel houdt 1,5 meter afstand tot elkaar. Tussen leerlingen onderling en tussen leerlingen en personeel is 1,5 meter afstand houden niet verplicht. Wel wordt voorgesteld om zoveel mogelijk in kleine groepjes te werken. Waar mogelijk worden in de school looproutes met eenrichtingsverkeer gemaakt. En zouden leerlingen uit groep 7 en 8 op de gangen mondkapjes kunnen gaan dragen. Het is de bedoeling dat één ouder het kind naar school brengt. Ook wordt van de ouders verwacht, dat ze buiten blijven, afstand houden en een mondkapje dragen.

Nieuwe start
,,We zullen ons zoveel mogelijk aan de regels houden, maar in de praktijk zullen sommige dingen moeilijk uitvoerbaar zijn. Zoals het afstand houden door de leerlingen en het dragen van mondkapjes door leerlingen”, verwacht Kleyberg die blij is dat de scholen weer opengaan. ,,Ik zie het als een nieuw begin. Het is fijn dat er weer fysiek les gegeven kan worden en dat de kinderen elkaar weer zien. We gaan kijken waar de kinderen staan en hen weer bijspijkeren waar nodig. We gaan een nieuwe start maken. Ik hoop wel dat we niet gaan jojoën en dat we nu tot de zomervakantie door kunnen gaan. Dat is het beste voor iedereen.”

De kinderopvang voor kinderen van 0-4 jaar gaat maandag ook weer open.