Cliënt van 't Ruige Veld zorgt voor onrust in Rolde.
Cliënt van 't Ruige Veld zorgt voor onrust in Rolde. (Foto: Henry Koops)

Grote onrust in Rolde nadat cliënt ’t Ruige Veld inwoners bedreigt met nepvuurwapen

Algemeen

ROLDE – Er is grote onrust ontstaan in Rolde nadat een 19-jarige man twee inwoners van het dorp heeft bedreigd met een nepvuurwapen. De dader verblijft op ’t Ruige Veld en valt onder het toezicht van Stichting Phusis.

De man wachtte maandagavond een wandelaar in het dorp op en sprak hem aan. Hij toonde vervolgens het nepvuurwapen. De wandelaar zette hem op een lopen en werd achtervolgd door de jongeman, die zijn achtervolging vervolgens staakte en zijn vizier even later richtte op een volgende voorbijganger. De situatie herhaalde zich. De slachtoffers belden met 112 en de politie kon de dader even later oppakken. De wandelaars kwamen er zonder kleerscheuren vanaf, maar de schrik zat er goed in.

De onrust in het dorp groeide nadat bekend werd dat de dader op ’t Ruige Veld verbleef. De inwoners van het dorp voelen zich niet meer veilig en vragen zich af hoe een cliënt van de zorginstelling vrij rond kan lopen met een nepwapen op zak.

De gemeente Aa en Hunze is bezig met een toekomstvisie voor het gebied. Het college wil liever geen permanente bewoning meer op deze locatie. Dat is begonnen nadat de gemeente een zorginstelling sloot in verband met brandveiligheid en de kwaliteit van de geleverde zorg door zorginstelling Altijd Zorg. Deze instelling stopte in november met het verlenen van zorg op deze locatie. Stichting Phusis, die ook op deze locatie actief is en 24-uurszorg mag verlenen, nam enkele cliënten over. Altijd Zorg is 17 februari failliet verklaard.

’t Ruige Veld komt door het incident van maandag opnieuw in kwaad daglicht te staan. De onrust onder omwonenden groeit. En ook bij de inwoners van het dorp heerst een onveilige gevoel.

De gemeente Aa en Hunze houdt zich bezig met een lange termijnvisie en kan zich niet uitlaten over individuele gevallen. De verantwoordelijkheid ligt volgens de gemeente bij de zorginstelling Stichting Phusis. ,,Het is echt een heel naar incident”, zegt burgemeester Anno Wietze Hiemstra. ,,Ik heb met betrokkenen gesproken. Het heeft veel impact op deze mensen en op alle omwonenden natuurlijk. De zaak ligt nu bij de politie. We vertrouwen op een goed afhandeling.”

Ook zorgcoördinator Francisca Oosting van Stichting Phusis sprak met de slachtoffers. ,,Dat was onze eerste zorg. Ook hebben we met de gemeente gesproken. We hebben goede afspraken kunnen maken.” De zorgcoördinator geeft aan dat de locatie geen gesloten inrichting is. Onze cliënten op ‘t Ruige Veld hebben een eigen appartement en krijgen zorg. Ze zijn gewoon inwoner van Rolde en mogen zich vrij bewegen. Dus ze kunnen gewoon het dorp in. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat ze met nepwapens rondlopen, maar inhoudelijk kan ik niet op deze zaak ingaan. Het is duidelijk dat wij hier ook niet blij van worden.”

De zorgcoördinator geeft aan dat er niet met omwonenden is gesproken. ,,Dat komt later, maar dan in algemene zin. We willen de komende tijd gebruik maken om kennis te maken. We willen graag laten zien wat wij hier allemaal doen.” Ze is op de hoogte van de toekomstvisie van de gemeente. ,,Dat is een zaak van de gemeente, de parkeigenaar en ons stichtingsbestuur. Dat gaat buiten mij om.”