De toestand van de voetpaden in de gemeente Aa en Hunze zullen in kaart worden gebracht.
De toestand van de voetpaden in de gemeente Aa en Hunze zullen in kaart worden gebracht. (Foto: Henry Koops)

Toestand voetpaden wordt in kaart gebracht

Algemeen

AA EN HUNZE - Wethouder Henk Heijermans zal samen met de dorpen in de gemeente Aa en Hunze de slechte voetpaden in het dorp in kaart gaan brengen. De toezegging van de wethouder kwam tijdens de vaststelling van het Wegenbeleidsplan. 

Het college van de Gemeente Aa en Hunze heeft om het wegenareaal goed te kunnen onderhouden een beleidsplan opgesteld. De beleidsplan lag donderdag ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad. In de voorbereidende debatten op het besluit werden de slechte situaties van sommige voetpaden al besproken. Wethouder Heijermans heeft daarom de inventarisatie aan het beleidsplan toegevoegd. Hij zal de raad voor de zomer informeren over zijn bevindingen. 

In het wegenbeleidsplan zijn de kaders voor het beheer en onderhoud van het wegenareaal in Aa en Hunze vastgelegd. ,,Met deze kaders spelen we, samen met inwoners, dorpen en bedrijven, in op de ontwikkelingen en eisen van deze tijd. Ook werken we daarmee aan het versterken van onze organisatiedoelen en geven invulling aan onze wettelijke taak. Dit vanuit onze visie dat Aa en Hunze wil beschikken over een goed onderhouden wegennet waarbij onze inwoners en bezoekers veilig en comfortabel gebruik kunnen maken van wegen, fietspaden en voetpaden. Dit willen we realiseren op een efficiënte en effectieve manier met inzet van beperkte middelen. Daarbij wordt van een basisniveau uitgegaan. Aan wegen met weinig verkeersintensiteit zal geen onderhoud worden gepleegd, met uitzondering van noodzakelijk klein onderhoud”, aldus het college. 

De fractie van de PvdA kwam nog met een amendement om in het beleidsplan op te laten nemen dat er extra aandacht uit moest gaan naar thema’s als veiligheid en comfort in het kader van toegankelijk voor wat betreft de voetpaden, waarvan aannemelijk is dat deze gebruikt worden door ouderen en mindervaliden. Het gaat daarbij met name om voetpaden in de omgeving waar ouderen en mindervaliden wonen, woonzorgcentra zijn en wandelroutes die deze leefomgeving verbinden met winkels of ander essentiële voorzieningen. Fractievoorzitter Kina ten Brink gaf als voorbeeld de Nijlanderstraat in Rolde, waarvan de voetpaden niet in goede staat zijn, terwijl deze route in de toekomst door de realisatie van het Gezondheidscentrum in Mfc De Boerhoorn vaker gebruikt gaat worden. De fractie wil graag dat deze routes voldoen aan het hoogste kwaliteitsniveau basis. Doordat de andere fracties de inventarisatie af willen wachten, trok PvdA het amendement in.