Leerlingen van Obs Gieten genieten van een miniconcert van Martijje en haar band.
Leerlingen van Obs Gieten genieten van een miniconcert van Martijje en haar band. (Foto: Henry Koops)

Martijje: ‘Heerlijk om weer live te mogen spelen’

Algemeen

AA EN HUNZE – Zangeres Martijje uit Rolde heeft een sprinttour langs de basisscholen in Aa en Hunze afgelegd. Ze trakteerde met haar band de leerlingen op en miniconcert. Dit gebeurde in het kader van het project Het Jaor Deur Met Drentse Kinderliedjes, onderdeel van het Cultuurmenu van ICO.

De tour begon gistermorgen in Gasselternijveen. Een paar uur later had Martijje en haar bandleden hun apparatuur opgesteld op het schoolplein van Obs Gieten. Ze vertolkte daar de liedjes uit het pakket van de digitale muzieklessen voor de groepen 3 en 4 van het basisonderwijs, dat Martijje heeft opgesteld samen met het ICO en het Huus van de Taol. Groep 4 had iets meer geoefend dan groep 3, want ze kenden al meer liedjes. Dus kon Martijje om hulp vragen als ze zelf de tekst niet meer wist. Ook het Drents werd geoefend. Toen de zangers begon over een peerd keken de kinderen haar eerst schaapachtig aan, waarop ze maar snel paard zei. Maar snel hadden de kinderen in de gaten waar ze het over had. En toen ze zwien zei, riep iemand uit het kinderkoor trots: zwijn. Het liedje ging uiteindelijk over hondje Max, dat uit volle borst werd meegezongen. 

Martijje en haar band hadden een dankbaar publiek. ,,Ze hadden ernaar uitgekeken. In Gasselternijveen wilden ze zelfs verkleed naar school.” Haar beleving wordt op het schoolplein in Gieten bevestigd door conciërge Reina van der Vliet. Ze merkt in het voorbijgaan op. ,,Eindelijk is er weer wat reuring en gezelligheid op school. Dit soort activiteiten hebben we lang niet gehad.” Martijje knikt. ,,En voor ons zelf is het ook fantastisch. Eindelijk weer eens live spelen met elkaar. Dat hebben we zo lang niet gedaan. Heerlijk.” Opgetogen pakt ze haar spullen in de bus en rijdt naar de volgende school om een mini-concert te geven.

Martijje; ,,Het is heerlijk om samen met de bandleden muziek te kunnen maken."