Kiena ten Brink: ,, We kunnen er niet van uitgaan dat Commissie Dorpsbelangen de mening van alle inwoners vertegenwoordigd." (Foto: PvdA)
Kiena ten Brink: ,, We kunnen er niet van uitgaan dat Commissie Dorpsbelangen de mening van alle inwoners vertegenwoordigd." (Foto: PvdA)

PvdA: ‘Mening Dorpsbelangen is niet mening van alle inwoners’

Algemeen

AA EN HUNZE - De PvdA-fractie stelt de invloed van de Commissies Dorpsbelangen ter discussie. ,,De mening van de Commissies Dorpsbelangen is niet de mening van alle inwoners van het dorp”, stelt PvdA-fractievoorzitter Kiena ten Brink tijdens de opiniërende vergadering over de verruiming van de winkeltijden.

,,Het college heeft burgerparticipatie hoog in het vaandel staan en wil graag de mening van de inwoners weten. Het college hecht veel waarde aan de mening van de Commissie Dorpsbelangen. Hoe weten we nu wat Dorpsbelangen vraagt aan de inwoners. Hoe wordt hun achterban geraadpleegd? We kunnen er niet zomaar van uitgaan dat Dorpsbelangen de mening vertegenwoordigd van de inwoners. Dorpsbelangen is geen gekozen vereniging. Als er nieuwe bestuursleden moeten komen, dan gaan ze zelf opzoek. En de vereniging bestaat misschien uit vijftien leden. Dan kun je niet zeggen dat de vereniging spreekt namens alle inwoners van het dorp. Dat is gewoon niet zo. Er wordt door het college te vaak naar Dorpsbelangen gekeken. Maar zij spreken niet namens alle inwoners.”

De sociaaldemocraten hadden dit thema ook al tijdens het debat over de nieuwbouw van de school in Eexterveen naar voren gebracht. Toen kwamen inwoners van het dorp ook in het geweer omdat ze door de gemeente niet waren gehoord. Wethouder Bas Luinge nam het nog wel op voor de commissies. ,,Wij gaan daar niet over. We moeten er van uitgaan dat zij de achterban raadplegen. We doen dit vaak op deze manier. Wij hebben vertrouwen in Dorpsbelangen.”  

Ten Brink werd hierdoor niet gerustgesteld: ,,Juist in grote zaken zoals de verruiming van winkeltijden, mag je verwachten dat Dorpsbelangen onderzoek doet. Ik heb in Annen van de commissie hier niets over gehoord. Ook met betrekking tot andere zaken niet. We kunnen niet blind varen op de mening van Dorpsbelangen als we de mening van alle inwoners willen weten. We zullen hier eens samen naar moeten kijken.”