Wethouder Henk Heijerman krijgt op een ludieke wijze het schetsplan voor woonzorgwoningen aan de Pol.
Wethouder Henk Heijerman krijgt op een ludieke wijze het schetsplan voor woonzorgwoningen aan de Pol. (Foto: Sander de Jong)

Volgende stap in voorbereiding woonzorg-woningen in Grolloo

Algemeen

GROLLOO - Het schetsplan voor woonzorg-woningen op De Pol in Grolloo werd woensdag op ludieke wijze vanuit Het Markehuis via een kabelverbinding overgebracht naar wethouder Henk Heijerman. De vertegenwoordigers van ‘Grolloo Zorgt’ hebben op deze wijze het principeverzoek aan de wethouder overhandigd om daarmee de planologische procedure voor realisatie van het woon-zorgcomplex te starten.

Met deze actie werd ook de onlosmakelijke verbondenheid tussen het dorpshuis, de toekomstige dorpshub, en de zorgwoningen zichtbaar gemaakt. Door corona kon bij deze overhandiging geen publiek aanwezig zijn, maar met de ‘afstandelijke kabel’ overhandiging werd prima aan de maatregelen voldaan.

Twaalf woningen
Het gaat om twaalf woningen gebouwd in een hofje met de deuren aan de binnenkant en de terrassen aan de buitenkant. De woningen verschillen qua oppervlakte: 60, 80 en 100 vierkante meter. De woningen hebben een of twee kamers, een keuken, badkamer, toilet. De grootste woningen hebben ook een slaapkamer op de eerste verdieping.

Verlanglijstje
,,Oud worden in eigen dorp Grolloo staat bij veel inwoners op het verlanglijstje” aldus Roelof Dilling, voorzitter van ‘Grolloo Zorgt’. De belangstelling voor het plan is groot. De hofjesstructuur zorgt voor sociale samenhang, welzijn en veiligheid. Deze woonlocatie gaat ervoor zorgen dat het leven van ouderen (en hun kinderen/mantelzorgers) wordt verlicht. Vaak blijven mensen lang in een groot huis met grote tuin wonen. Het woonplezier gaat dan geleidelijk over in zorgen omtrent de woonlocatie, zoals onderhoud van woning en tuin en veiligheid. Ook gaat deze woonvorm zorgen voor doorstroming op de woningmarkt in Grolloo. Laat dit de bijdrage vanuit Grolloo zijn aan het Deltaplan voor het Noorden” voegt Dilling lachend toe. ,,De locatie op De Pol 6 is perfect. Een levendige omgeving naast een basisschool, dorpshuis en sportvelden en aan de weg naar Camping de Berenkuil. En ook ...een omgeving met rust en ruimte. En voor algemene ruimtes voor ontmoeting en activiteiten kan een beroep worden gedaan op het naastgelegen dorpshuis Het Markehuis.”

Actief dorp
,,Grolloo staat bij de gemeente bekend als een mooi en actief dorp met betrokken inwoners”, zo geeft wethouder Henk Heijerman aan. ,,Ook dit is een prima initiatief en een mooi plan”. Hij onderschrijft dat mensen graag in eigen dorp willen blijven wonen, dichtbij familie en kennissen. ,,Deze woonvorm is een prima voorbeeld in de Woonvisie, zoals die volgende week in de gemeenteraad voor besluitvorming wordt voorgelegd.”

Procedure
De initiatiefnemers hopen dit jaar de planologische procedure te doorlopen, zodat volgend jaar met de bouw kan worden begonnen.

Zwaaien
De samenhang tussen alle plannen op De Pol, parkeren, Markehuis, basisschool en zorgwoningen, wordt mooi geïllustreerd door een leerling van basisschool De Drift in het dorp. ,,Op dat weiland komt een hotel voor opa’s en oma’s. Misschien komen mijn opa en oma daar ook wel te wonen...en weet je wat dan zo leuk is? Als ze op het terras zitten, kunnen ze naar mij zwaaien als ik buiten speel...”

Zie ook: plannen-voor-woon-zorgcomplex-op-de-pol-in-grolloo.

De indelingen van de woningen.