John Franke op de Johannes Hovenkamp-brug.
John Franke op de Johannes Hovenkamp-brug.

Brug bij Schipborg krijgt naam verzetsheld

Algemeen

SCHIPBORG - Het witte bruggetje tussen Schipborg en Zeegse is al officieus vernoemd, maar op 4 mei wordt de brug officieel vernoemd naar oorlogsheld Johannes Hovenkamp.

Raadslid John Franke van Leefbaar Tynaarlo heeft het bruggetje over de Drentsche Aa tussen Zeegse en Schipborg al op persoonlijke titel vernoemd naar de verzetsheld Johannes Hovenkamp. Hij hoorde de discussie in de gemeenteraad aan tussen GroenLinks-raadslid Willem van der Meij en burgemeester Marcel Thijsen over de vernoeming. Franke vond het allemaal veel te lang duren en besloot zelf een bord te maken en aan de brug te hangen.

Er is al enige tijd discussie in de gemeente Tynaarlo of het bruggetje bij restaurant De Drentsche Aa naar Johannes Hovenkamp vernoemd mag worden. Amateurhistoricus Bert Staats klopte vorig jaar juni namens de familie van Hovenkamp bij de gemeente aan, maar kreeg nul op het rekest. Volgens burgemeester Marcel Thijsen werden direct na de Tweede Wereldoorlog speciale commissies benoemd die zorgden voor een passend eerbetoon aan verzetshelden en oorlogsslachtoffers. Tegenwoordig doet de gemeente hier geen aanvullingen meer op. 

De in Zuidlaren geboren Johannes Hovenkamp zat tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet. Samen met een aantal verzetsstrijders was hij betrokken bij de liquidatie van een Duitse spion. Deze mol verraadde tientallen verzetsmensen die vervolgens werden opgepakt en doodgeschoten. Nog diezelfde dag werden Hovenkamp en zijn verzetsmakkers opgepakt. Later zijn ze vermoord in Kamp Amersfoort.

Burgemeester Thijsen erkent later tijdens een raadsvergadering dat de gemeente niet snel genoeg heeft gereageerd op het verzoek van Staats. Ook geeft hij aan dat er een brief is gestuurd naar de betrokkenen. Er volgde een gesprek met Staats waaruit blijkt dat de gemeente toch over stag gaat en zo wordt de brug alsnog naar de verzetsheld vernoemd.