Wethouder Bas Luinge: ,,Aandacht geven is één van de belangrijkste taken van de gemeente."
Wethouder Bas Luinge: ,,Aandacht geven is één van de belangrijkste taken van de gemeente." (Foto: Gemeente Aa en Hunze)

Wethouder Bas Luinge. ‘Ik bewonder de veerkracht van onze ondernemers’

Algemeen

AA EN HUNZE - De terrassen zijn weer open en er kan weer gewinkeld worden bij de winkels met niet essentiële artikelen. Het geeft de ondernemers weer wat lucht. Maar er zijn ook ondernemers die nog niets mogen en nog steeds beperkt worden door de coronamaatregelen. De coronamaatregelen die het voor ondernemend Aa en Hunze lastig maakte. Ondernemers draaiden slecht 20 procent van hun normale omzet. Zzp’ers verloren hun inkomen en kregen geen steun, omdat hun partner inkomsten had. Het spaargeld moet aangesproken worden. Andere bedrijven draaiden doordat andere ondernemingen hun deuren dicht moesten houden, juist heel er goed. Met wethouder Bas Luinge kijken we naar deze lastige periode voor ondernemers in Aa en Hunze. 

Wethouder Bas Luinge geeft aan goed contact te onderhouden met ondernemend Aa en Hunze. ,,We houden wekelijks een belrondje met enkele ondernemers. Zowel de burgemeester als ik hebben dan namens het college contact met ondernemers. Daarnaast hebben we één keer per maand overleg met het Ondernemersplatform en eenmaal in de zes weken overleg met de recreatiesector. We wisselen dan allerlei informatie uit. Ook LTO doet hieraan mee, want ook landbouwers hebben het moeilijk, bijvoorbeeld door het stilvallen van de patathandel. De besturen hebben veel contact met hun achterban. Het is natuurlijk de vraag of de ondernemers het achterste van hun tong lagen zien. Niet iedereen loopt er mee te koop als het bedrijf er financieel slecht voor staat. En hoe iemand er mentaal voorstaat kun je aan de buitenkant vaak ook niet zien. Dus het is moeilijk in te schatten hoe de situatie werkelijk is. Soms krijgen we een seintje dat het met een ondernemer niet goed gaat. Dan nemen we contact met die ondernemer op om te horen hoe het gaat.”

Aandacht
Aandacht geven is volgens Luinge één van de belangrijkste taken van de gemeente. ,,De financiële ondersteuning is een taak van het Rijk. Er zijn verschillende regelingen zoals de Tozo (Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig ondernemers, red.). Hiervan maken in Aa en Hunze 560 ondernemers gebruik. Daarnaast heb je ook de NOW-regeling. Deze is bedoeld voor werkgevers die als gevolg van het coronavirus kampen met een substantieel omzetverlies van ten minste 20 procent. Zij kunnen bij het UWV een aanvraag indienen voor een tegemoetkoming in de loonkosten, en hiervoor een voorschot ontvangen. En er is ook nog de Tonk-regeling, de Tijdelijk ondersteuning Noodzakelijke kosten. We kunnen ondernemers hiermee helpen. Er komen veel vragen over binnen.”

Ondersteunen
Volgens de wethouder helpt de gemeente ook door de regels wat op te rekken. ,,Nu de terrassen weer open zijn kunnen we de ondernemers helpen door het mogelijk te maken dat terrassen groter worden door gebruik te maken van openbaar groen of een naastgelegen parkeerplaats. Als dat in goed overleg gaat met de buren, doen we daar niet moeilijk over. We gaan wel een kijkje nemen of het volgens de regels gaat. Daarnaast proberen we de facturen van de ondernemers nog sneller te betalen en geven we tijdelijk uitstel van het betalen van belastingen, zoals de ozb en de toeristenbelasting. We hebben de winkeltijden tijdelijk verruimd, waardoor winkels, maar ook bijvoorbeeld kappers buiten de reguliere openingstijden open konden. Ook de venstertijden, het moment waarop winkel bevoorraad mogen worden, zijn verruimd. En we proberen de aanvragen voor een vergunning snel af te handelen, waardoor ze verder kunnen met ondernemen. En we zijn nog meer lokaal gaan inkopen, een bloemetje om zorgmedewerkers een hart onder de riem te steken, hebben we gekocht bij een lokale bloemist.”

Moeilijk uit te leggen
Het is voor de gemeente zelf ook lastig om in te spelen op de actuele situatie. ,,Als er weer een persconferentie is geweest, worden wij ook geconfronteerd met nieuwe regels. Deze moeten ook weer worden afgestemd met de Veiligheidsregio Drenthe. Dat duurt een paar dagen, terwijl er veel vragen op ons afkomen. Ook zijn er veel grijze gebieden; wat mag wel en wat mag niet? Er wordt ook veel ongelijkheid geschapen. Zo wordt dat door ondernemers ervaren. Een ondernemer die speelgoed verkoopt moet zijn deuren sluiten, terwijl een drogist wel speelgoed mag verkopen. Dat is niet te begrijpen en ook moeilijk uit te leggen. Net als waarom iemand niet in aanmerking komt voor een ondersteuningsregeling. Vooral startende ondernemers vallen buiten de boot. Het blijft lastig uit te leggen. We proberen het wel en dat zorgt dan wel voor begrip. Een luisterend oor kan soms enorm helpen. We hebben hiervoor speciaal een Coronateam in het leven geroepen”

Koffiedikkijken
De wethouder kan moeilijk inschatten hoe de situatie werkelijk is. ,,Het is koffiedikkijken. Er zijn nog niet veel faillissementen, maar we weten niet hoeveel bedrijven er alsnog om zullen gaan vallen. Ook het aantal werkloosheidsuitkeringen is niet extreem opgelopen en daalt zelfs weer. Hoe men er mentaal voorstaat is niet in te schatten. Dat er ondernemers zijn met psychische klachten na zo’n lange tijd van onzekerheid is niet moeilijk voor te stellen, maar hoeveel er echt door heen gaan zakken is niet te voorspellen.”

Respect
Luinge heeft enorm veel respect voor de veerkracht van de ondernemers in Aa en Hunze. ,,Hun credo is: Kop d’r veur. Het is geweldig om te zien hoe flexibel men soms is. Horecaondernemers die niet bij de pakken neer gaan zitten en in het distributiecentrum van de Coop gaan werken. Ondernemers die tijdelijk in de zorg aan de slag gaan. Kappers die met de handen in het haar zaten, maar wel tot middernacht doorgaan met knippen om hun klanten tot dienst te zijn. Ook zijn ondernemers erg innovatief. Horecaondernemers die overstappen op afhaal- en bezorgdiensten, een standbouwer die geen werk heeft en dan campers gaat ombouwen. Ik neem mijn petje ervoor af. En de ondernemers in de gemeente houden zich ook goed aan de regels. We hebben bijna niet hoeven te handhaven. We zijn een paar keer opgetreden naar aanleiding van het piepsysteem. Ik heb een groot respect voor onze ondernemers, want dit duurt al meer dan een jaar hè”, zegt Luinge die hoopt dat de zorgelijke cijfers van patiënten op de intensive cares spoedig zullen afnemen en dat de versoepelingen doorgezet kunnen worden. ,,Er is al veel te lang een periode zonder perspectief. Perspectief daar hebben ondernemers behoefte aan. Zij willen ondernemen en hopelijk is dat snel weer voor iedereen mogelijk.” 

Wethouder Bas Luinge: ,,Het is moeilijk in te schatten hoe de situatie werkelijk bij de ondernemers is. (Foto's: Gemeente Aa en Hunze)