Ekehaar had vanavond last van veel wateroverlast.
Ekehaar had vanavond last van veel wateroverlast. (Foto: IKC De Driemaster)

Heel veel neerslag in Ekehaar

Algemeen

EKEHAAR - Ekehaar is getroffen door een gigantische onweersbui. Er zou in korte tijd ongeveer 70 millimeter neerslag zijn gevallen. 

,,Enorme wateroverlast zojuist bij Ekehaar, ten zuiden van Assen. Naar schatting is hier minstens 60-70 mm neerslag omlaag gekomen”, meldt stormchaser Wouter van Bernebeek op Twitter. Weerinstituut KNMI waarschuwde eerder op de dag al voor veel neerslag in korte tijd, mogelijk met hagel en windstoten tot zo’n 60 kilometer per uur. Volgens weerman Ronald van der Zwaag was er in De Broekstreek zelfs sprake van supercel. 

Supercel
Een supercel is volgens Wikipedia het zwaarste type onweersbui dat kan voorkomen. Deze buitengewoon grote onweersbui heeft een lange levensduur door de zeer effectieve energievoorziening. De supercel kan ontstaan als er bij een onweersbui grote verticale windschering is, waardoor de windsnelheid en -richting in de bovenlaag sterk afwijkt van die in de onderlaag. Of dat het geval was in Ekehaar was niet geheel duidelijk, maar dat er veel water naar beneden was gekomen was in het dorp goed te merken.

‘Dit heb ik nog nooit meegemaakt’
Het was volgens landbouwer Henk Strijk bar en boos met het weer in de omgeving van Ekehaar. ,,Dit heb ik in 35 jaar nog nooit meegemaakt”, zegt de inwoner van Ekehaar. ,,Er viel volgens mij wel meer dan 60 millimeter water. De regen kwam met bakken naar beneden en het heeft ruim een uur geduurd. De sloten liepen vol en de landerijen liepen onder water. Ik had hooi losliggen. Dat kan ik wel afvoeren. Misschien kan ik nog iets redden voor de kalveren. Ik heb flinke schade opgelopen. De mais moet erin en dat zal eerst nog wel niet lukken. Het is echt hopeloos.” Strijk verwacht dat zijn collega’s in de regio ook flinke schade hebben opgelopen. ,,De aardappelen zijn gepoot, ook stonden de akkers al vol bieten en uien. Deze dreven op het land. En het gekke was, vijf kilometer verderop in Assen, hebben ze geen spatje gehad”, zeg Strijk moedeloos.

Elders ook overlast
Ook in andere plaatsen in Aa en Hunze was er veel neerslag te bespeuren, zoals regen, hagel en onweer. Landbouwer Johan Emmens meldde op twitter: Nijlande meldt 60 millimeter regen en het regent nog. Hij plaatste ook een filmpje van ondergelopen akkers in de buurt van Marwijksroord. (https://twitter.com/i/status/1400503326597386240). Ook in zijn woonplaats Rolde liepen de regenmeters snel vol. Raadslid Arie Fonk meldde tijdens de raadsvergadering dat Rolde ook meer dan 30 millimeter neerslag had gehad. 

Het water stond hoog in Ekehaar.
Een regenmeter in Rolde die bijna 40 millimeter neerslag aangeeft.