Marchien Hollander-Udding kreeg veel felicitaties, cadeaus en bloemen voor haar 100e verjaardag.
Marchien Hollander-Udding kreeg veel felicitaties, cadeaus en bloemen voor haar 100e verjaardag. (Foto: Henry Koops)

Marchien Udding-Hollander viert 100e verjaardag

Algemeen

ANDEREN – Marchien Hollander-Udding is vorige week dinsdag 100 jaar geworden. De eeuwling staat nog plezierig in het leven en had een fijne verjaardag. Familie, kennissen en buren kwamen haar feliciteren en cadeaus en bloemen brengen.

Marchien Udding werd op 14 september 1921 geboren in het huis aan het Nijend in Anderen waarin ze nog steeds woont. Haar vader begon een bakkerij in het pand waar daarvoor nog de melkfabriek had gezeten. Haar vader overleed toen Marchien 2 jaar was aan een hartstilstand. Haar broers hebben de bakkerij nog een tijdje voortgezet. Toen zij gingen verhuizen werd de bakkerij omgebouwd tot een boerderij.

In 1943 trouwde ze met Freerk Hollander en samen runden ze op de boerderij een gemengd bedrijf. Ze kregen samen een dochter en later namen ze ook een pleegzoon in huis. Ook kwam haar moeder en schoonmoeder een tijdje bij hun inwonen. Dat ging volgens dochter Hennie Slijkhuis-Hollander vroeger zo. Marchien Udding heeft zes kleinkinderen en negen achterkleinkinderen.

Naast het werken op de boerderij was ze ook erg actief in het verenigingsleven. ,,Mijn moeder was een sociale vrouw en maakt graag deel uit van de gemeenschap. Zo zat ze in het bestuur van de Plattelandsvrouwen, Dorpsbelangen en de Oostermoer. Ook hielp ze mee als vrijwilliger in het dorpshuis. Tot haar 84e zong ze nog in het plaatselijke koor.”

De 100-jarige is volgens haar dochter een sterke en een vrolijke vrouw. ,,Het gaat zowel lichamelijk als geestelijk goed met haar. Ze praat veel over vroeger, maar staat ook nog midden in het leven. Ze gaat er plezierig mee om. Tot haar 90e heeft ze nog gefietst op een elektrische fiets en tot vorig jaar deed ze mee met koersbal in dorpshuis Oes Stee.”

Marchien Udding wil met geen mogelijkheid weg uit haar geboortehuis. ,,Gelukkig krijgt ze heel veel steun en aandacht van haar buren die een oogje in het zeil houden. Daarom kan ze met veel tevredenheid in Anderen blijven wonen.”