Stichting Rolde Energieneutraal stond op de Roldermarkt om in contact te komen met de inwoners van het dorp.
Stichting Rolde Energieneutraal stond op de Roldermarkt om in contact te komen met de inwoners van het dorp. (Eigen foto)

Stichting Rolde Energieneutraal lanceert dorpsenergievisie

Algemeen

ROLDE - Een aantal betrokken inwoners van Rolde heeft het afgelopen jaar gewerkt aan een visie voor Rolde Energieneutraal.

Rolde Energieneutraal is begin 2020 opgericht door enkele betrokken Roldenaren en leden van Dorpsbelangen Rolde en de Jacobuskerk. ,,We zijn een bewonersinitiatief dat graag meedenkt over de omschakeling naar duurzame energie. Inmiddels ligt er een visie en een stappenplan hoe we als Roldenaren kunnen toewerken naar een energieneutraal dorp”, vertelt Janet van der Weide, voorzitter van Rolde Energieneutraal. ,,Wij nodigen iedereen in Rolde van harte uit om op de visie te reageren en erover mee te denken, want juist samen willen we tot een gedragen plan komen.”

Om het initiatief onder de aandacht te brengen, was Rolde Energieneutraal aanwezig op de Rolder markt. De leden kijken terug op een geslaagde dag op de markt. ,,Wij hebben mensen gesproken en informatie uitgedeeld. Vijftien mensen hebben zich aangemeld voor een energiescan van hun huis. We hebben zo een goede start kunnen maken en onszelf zichtbaar gemaakt voor het dorp,” aldus Van der Weide. ,,Binnenkort presenteren we onze visie ook aan de Gemeente Aa en Hunze.”

De stichting start in november met een aantal bijeenkomsten over verschillende thema’s. ,,Omdat de meeste mensen in de bewoners enquête aangaven zonnepanelen te willen op hun dak, is dat het eerste thema dat we aanpakken.”

De energievisie voor Rolde is vinden op de website: www.rolde-energieneutraal.nl. Daar is ook informatie te vinden over het initiatief en kunnen opmerkingen en ideeën achtergelaten worden. Ook is daar informatie te vinden over de energiecoach: een opgeleide vrijwilliger die gratis uitgebreid advies geeft over energie en geldbesparende maatregelen.

Roldenaren die geïnteresseerd zijn in energie besparen, kunnen contact opnemen met de energiecoaches: www.energiecoachaaenhunze.nl. Zij komen langs om gratis advies te geven over energiebesparende maatregelen of isolatie.