Roy Eefting gooit kans op een medaille op het WK weg.
Roy Eefting gooit kans op een medaille op het WK weg. (Foto: Team NL)

Roy Eefting grijpt naast medaille op WK

Algemeen

ROUBAIX - Roy Eefting heeft gisteren bij de WK baanwielrennen in Roubaix net naast een medaille gegrepen op het duuronderdeel scratch. De 32-jarige coureur, die opgroeide in Grolloo, kwam in de laatste vier ronden vrijwel uit laatste positie naar voren gesprint, maar bleef steken op de vierde plaats.

Bij de scratch rijden de renners zestig rondjes (15 kilometer). Er zijn geen tussensprints; wie als eerste over de streep komt, wint. Eefting reageerde halverwege de koers op een aanval en vond de aansluiting, maar werd na een paar rondjes weer gegrepen.

Na die actie verstopte Eefting zich achteraan in de groep. Toen ze vooraan al gingen sprinten, moest hij nog een gat dichtrijden. Deze tactiek heeft hij zichzelf aangeleerd en hij was hiermee al eens succesvol. Na een enorme inspanning kwam Eefting toch nog in de buurt van het podium, maar hij was net te laat. 

,,Zo dom”, reageerde hij bij de NOS. ,,Dit was mijn droomscenario. Ik gooi het gewoon weg door achter de verkeerde renners te zitten die een gat laten. Als ik in de eerste groep zit, had ik een gegarandeerde kans om te winnen. Ik heb het zelf verpest. Nu heb ik niets.”

Het goud was voor Donavan Grondin uit Frankrijk. Hij hield de Belg Tuur Dens en de Brit Rhys Britton net achter zich.

In 2019 pakte de 32-jarige Eefting zilver op de scratch, vorig jaar reed bij de WK in Berlijn verrassend naar het brons op de puntenkoers.

Eefting moet zich over zijn teleurstelling heen zetten, want zaterdag komt hij nog uit op het omnium. Dat is een combinatieklassement van vier baanonderdelen.