De deelnemers aan de mountainbikeclinic, met in het midden Pieter Weening met groengele helm. (foto: Auniek Klijnstra)
De deelnemers aan de mountainbikeclinic, met in het midden Pieter Weening met groengele helm. (foto: Auniek Klijnstra)

Veel animo voor MTB-clinic Pieter Weening

Algemeen

GASSELTE - Ex-profwielrenner Pieter Weening uit Harkema heeft zondag een mountainbikeclinic gegeven in Gasselte. Hij deed dat op uitnodiging van de Toerfietsclub Gieten.

De dag begon met een lezing in het koerscafé van camping De Lente van Drenthe. Weening deed dat samen met zijn plaatsgenoot, sportjournalist van de Leeuwarder Courant én goede vriend Andries Hoekstra. Aan de hand van mooie beelden en foto’s werd zijn 17-jarige profcarrière besproken. De inmiddels 40-jarige Weening was een aanvaller pur sang en boekte een paar mooie overwinningen. In de Tour de France van 2005 won hij een loodzware bergetappe, hij won twee etappes in de Giro d’ Italia en droeg enkele dagen de roze leiderstrui in deze grote etappekoers. Maar daarnaast staan er ook eindoverwinningen in de Ronde van Polen en de Ronde van Noorwegen op zijn palmares. En natuurlijk ontbreekt de winst in de Profronde van Surhuisterveen, in zijn achtertuin, niet in deze lijst.

Na de lezing gingen de veertig aanwezig samen met Weening de buitenlucht in voor een mountainbikeclinic in de bossen rondom de camping en ’t Nije Hemelriek. Zowel de beginnende als de zeer geoefende mountainbikers kwamen hierbij aan hun trekken. Weening leerde de deelnemers de fijne kneepjes van de mountainbikesport, een sport waarin hij ook zeer bedreven was en nog altijd is. ,,Het was echt een succesvolle dag, die zeker naar meer smaakt’’, zegt Edgard Weening namens TFC Gieten. ,,Pieter heeft een mooi verhaal verteld over zijn carrière, zijn overwinningen, zijn minder prettige momenten en wat je er allemaal voor moet doen en laten.’’ Het was voor het eerst dat de fietsclub dit organiseerde. ,,We hadden vooral heel erg de behoefte om na de coronaperiode eindelijk weer eens iets samen te kunnen doen. En dit is goed bevallen, dus we denken dat dit volgend jaar wel een vervolg gaat krijgen.’’