Afbeelding

Kanskaartenactie Gasselternijveen gaat van start

Algemeen

GASSELTERNIJVEEN - Dorpscoöperatie De Brug in Gasselternijveen start op woensdag 10 november met de Kanskaartenactie Gasselternijveen.

Ruim dertig vrijwilligers overhandigen huis-aan-huis persoonlijk een envelop aan de bewoners met daarin een Kanskaart. Met deze actie wil De Brug veronderstelde en onnodige armoede in het dorp tegengaan. De actie is gezamenlijk opgezet door een werkgroep met vertegenwoordigers van de gemeente Aa en Hunze, Stichting Attenta Aa en Hunze, Impuls Welzijnswerk en Werkplein Drentsche Aa. 

Het doel is om inwoners van Gasselternijveen met een laag inkomen de kans te bieden allerlei financiële regelingen, die bestemd zijn voor minima, optimaal te benutten. ,,Het is helaas een triest gegeven dat te veel huishoudens te maken hebben met een laag inkomen’’, zegt Piet Wolters. ,,Daarnaast blijft dikwijls bij de gemeente geld op de plank liggen, omdat niet iedereen een beroep doet op de ondersteunende financiële regelingen. Onbekendheid of de ingewikkeldheid kan hier de oorzaak van zijn.’’ De Kanskaartenactie moet hier verandering in brengen.  

De vrijwilligers bezorgen de Kanskaarten huis-aan-huis en halen ze twee weken later weer op. Alle bekende gemeentelijke en lokale regelingen staan op de Kanskaart vermeld met de mogelijkheid om één of meerdere, waarover meer informatie verlangd wordt, aan te kruisen. De ingevulde Kanskaarten worden door de werkgroep en medewerkers van het Dorpsloket verzameld. Zij zorgen er voor dat de vragen door de verschillende (professionele) partijen adequaat in behandeling genomen worden. De ervaring in andere dorpen leert dat ongeveer 10% van degenen die een Kanskaart ontvangen en invullen daar profijt van hebben.   

De actie wordt mogelijk gemaakt dankzij subsidie van de provincie Drenthe als onderdeel van de Sociale Agenda.