De plek langs de N34 waar het Hotel & Resort de Hondsrug in het Gasselterveld gebouwd gaat worden. (foto: Persbureau Drenthe)
De plek langs de N34 waar het Hotel & Resort de Hondsrug in het Gasselterveld gebouwd gaat worden. (foto: Persbureau Drenthe)

Bouw Hotel & Resort de Hondsrug kan starten na akkoord met inwoners

Algemeen

GASSELTERVELD - De groep inwoners van Gasselte die zich lang heeft verzet tegen de bouw van Hotel & Resort de Hondsrug in het Gasselterveld zijn tot een akkoord gekomen met projectontwikkelaars MI Vastgoed uit Assen en Dormio uit Arnhem over meer aandacht voor de natuur bij het realiseren van de plannen voor het resort. Daardoor zijn een aantal rechtszaken van de baan. 

De inwoners - verenigd in de Visiegroep Gasselterveld - stapten vorig jaar naar de rechter om bezwaar aan te tekenen tegen het bestemmingsplan en in beroep te gaan tegen de omgevingsvergunningen, omdat ze bang waren voor overlast door toeristen bij de zwemplassen en gasten van het hotel. Daarnaast waren er zorgen over effecten van de plannen op de waterpartijen en beschermde dier- en plantensoorten. 

Aandacht voor natuur
Op aanraden van de Raad van State zijn de projectontwikkelaars en de inwoners met elkaar in gesprek gegaan. Daar bleek bij alle partijen aandacht voor de natuur hoog in het vaandel te staan. De projectontwikkelaars hebben naar de zorgen van de Visiegroep Gasselterveld geluisterd en ze willen deze (grotendeels) wegnemen. De poelen worden, onder toeziend oog van een ecoloog, uitgebreid ten gunste van de alpenwatersalamander en andere amfibieën. Ook zullen er specifieke gebieden worden gemaakt waar ze kunnen overwinteren. Daarnaast is er aandacht voor extra bomen en struiken, die ter afscherming van het hotel en resort worden (bij)geplant. Verder zal er in 2025 ecologisch onderzoek plaatsvinden naar beschermde plant- en diersoorten in het gebied.  

Beperkte rol gemeente
De inwoners vinden wel dat de gemeente Aa en Hunze de inwoners meer had moeten betrekken bij de plannen voor een ‘Hotel & Resort’ in het Gasselterveld. ,,Er is geen inspraakavond georganiseerd en de gemeente heeft niet onderzocht of inwoners achter deze plannen stonden’’, zegt Elien Nijland namens de Visiegroep Gasselterveld. De 37 zienswijzen tegen het plan en de ruim 1000 handtekeningen van betrokken en bezorgde bewoners legde de gemeente naast zich neer. ,,Als de gemeente in de voorbereidende fase inwoners (actief) had betrokken en meer aandacht had besteed aan de natuur, was een gang naar de rechter wellicht onnodig geweest.’’

Nu de gerechtelijke procedures zijn ingetrokken, kan de bouw van het hotel en resort beginnen. Op de plek van het oude Motel Gasselterveld komt straks een hotel van drie verdiepingen met 70 kamers, 70 vakantiewoningen en een vleermuizenbunker. Het hele resort en hotel krijgen 600 bedden.