Het unieke horloge van het Planetarium Eise Eisinga geeft de omwentelingen van de aarde en de planeten aan. (eigen foto)
Het unieke horloge van het Planetarium Eise Eisinga geeft de omwentelingen van de aarde en de planeten aan. (eigen foto)

Kunst aan het Hof in Hof van Saksen

Algemeen

NOOITGEDACHT - De eerste editie van Kunst aan het Hof, de nieuwe kunstbeurs van het noorden, opent woensdag in de Havezate van resort Hof van Saksen in Nooitgedacht. 

Kunst aan het Hof is een initiatief van Grietinus Harms van kunsthandel Collectie Harms Rolde. Tot en met zondag 3 april tonen gerenommeerde Nederlandse kunsthandelaren, galeriehouders en antiquairs, bekend van kunstbeurs PAN, een divers aanbod beeldende kunst, antiek, juwelen en design. Onder de topstukken bevinden zich etsen van Rembrandt, een horloge met ‘s werelds kleinste mechanische planetarium, Goudji’s beroemde zilver, een naakt van Jan Sluijters, glas van Copier en een hyperrealistisch portret van Maudy Alferink. Samen zorgen zij voor een vijfdaags kunstfestijn met een bijzondere mix van schilderijen, designobjecten, sculpturen, antieke objecten, ikonen, juwelen, horloges, muziekdozen, glas- en zilverobjecten, etsen en tekeningen. 

Greep uit het aanbod
Een moderne armband in 18 karaat goud, bezet met vier grote cabuchon geslepen aquamarijnen met een intense kleur, wordt gepresenteerd door Ans Hemke Kuilboer. Bij Douwes Fine Art is een sneeuwlandschap langs de Amstel met prachtige lichtval te bewonderen, dat in 1915 is geschilderd door de vroege Hollandse luminist Hendrik Jan Wolter. Een van de topstukken bij zilverspecialist Jacob Roosjen is een theebus uit 1718 van Jacobus Jongsma uit Leeuwarden. Een zilveren theeketel met hetzelfde ornament bevindt zich in het Fries Museum in Leeuwarden. Antes Art 1900 toont Mer et coquilles, een vaas uit 1920-1922 van Charles Schneider. Custode aux Lionnes is een zilveren creatie uit 1995 van Goudji. Versierd met rode jaspis en pyriet schittert het doosje bij Galerie Lieve Hemel. Werken van deze wereldwijd gelauwerde kunstenaar zijn tot in het Vaticaan te vinden. Collectie Harms Rolde staat daarnaast garant voor een visuele verrassing uit 2021 met Machael van Hyperrealiste Maudy Alferink. Terwijl het oog van de kijker door middel van houding en compositie wordt gestuurd, tuint het in een perfect opgetuigd optisch bedrog. Speciale vermelding verdienen ook de werken van Sam Drukker en Henk Helmantel, vaste gezichten in de collectie op het Hof van Saksen. Op het terrein is verder een wandelroute langs sculpturen aangelegd met tuinen naar ontwerp van Piet Oudolf.

Kunst aan het Hof is van 30 maart tot en met 3 april dagelijks geopend van 11.00 tot 19.00 uur op het Hof van Saksen in Nooitgedacht. Kaarten zijn met €2,50 korting te bestellen op https://kunstaanhethof.nl.