Afbeelding

Dodenherdenking in Gieten

Algemeen

GIETEN - Na twee jaar niet samen kunnen herdenken, is er woensdag om 18.45 uur weer een gezamenlijke herdenkingsbijeenkomst in de Dorpskerk van Gieten. 

Deze avond wordt stil gestaan bij alle slachtoffers die zijn gevallen voor de vrijheid van alle Nederlanders en die van vele anderen. Juist in deze onzekere tijd een belangrijk moment om aandacht aan te schenken. Tweede-Kamerlid Henk Nijboer spreekt aan de hand van het landelijk thema ‘Vrijheid in verbondenheid’. In de kerk hangen tekeningen en gedichten van kinderen van SWS Oostermoer uit Gieterveen, terwijl de kinderen van OBS Gieten gedichten voorlezen. Zij helpen ook mee in de kerk. De muziek wordt verzorgd door Iris Bom en Henk de Ruijter. 

Hierna loopt iedereen samen in stilte naar de begraafplaats. Bij de gedenksteen aan de Brink worden bloemen gelegd ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers uit de voormalige gemeente Gieten. Op de begraafplaats worden bij de oorlogsgraven de Nederlandse en geallieerde oorlogsslachtoffers herdacht. Raadslid Marie Claire Neesen spreekt als vertegenwoordiger van de gemeente Aa en Hunze. Er worden bloemen gelegd en Jantje Moek-Rutgers leest twee gedichten voor. De bijeenkomst wordt afgesloten met twee minuten stilte, vooraf gegaan door het signaal Taptoe en afgesloten door een trompetsignaal van Carsten Jan Ligtenbarg.

De plechtigheid is via internet live te volgen op kerkdienstgemist.nl (zoeken op Gieten).