Vlak bij het beeld van Harry Muskee in Grolloo zal het boek van Jeroen Wielaert worden gepresenteerd. (foto: Henry Koops)
Vlak bij het beeld van Harry Muskee in Grolloo zal het boek van Jeroen Wielaert worden gepresenteerd. (foto: Henry Koops)

Final Blues: de biografie van Harry Muskee is voltooid

Algemeen

GROLLOO - Schrijver Jeroen Wielaert presenteert op zondag 22 mei het boek Final Bues, de kruispunten van Harry ‘Cuby’ Muskee in Café Hofsteenge in Grolloo.

Final Blues vertelt het bijzondere verhaal van zanger Harry Muskee (1941-2011), een weerbarstige jongen uit Assen die in Nederland de blues op de kaart hielp te zetten met zijn band Cuby + Blizzards. Wat de Rolling Stones voor de blues deden in Engeland, deden Cuby + Blizzards in Nederland: de van oorsprong zwarte muziek populair maken. De bands delen ook hun oprichtingsjaar; in 1962 ontstond Cuby and the Blizzards in eerste formatie, nog zonder de plus.

Harry Muskee en Eelco Gelling waren de kern van de groep uit Drenthe die heel het land op zijn kop ging zetten. Hun eerste LP, Desolation, kreeg in 1968 een Edison. Hij werd gevolgd door legendarische platen als Groeten uit Grollo en Appleknockers Flophouse. De bezetting van de band wisselde nogal eens, met fenomenen als Hans Waterman, Hans La Faille, Herman Deinum, Helmig van der Vegt en Herman Brood. Hun platen en optredens werden onderdeel van de jongerenrevolte die op uitbreken stond, het opstandige decennium Sixties, en kende in Nederland zijn gelijke niet.

Laatste eerbetoon 
Biograaf Jeroen Wielaert sprak met alle betrokkenen uit die tijd en vooral met Harry Muskee zelf. In 2003 en 2008 – dus nog voor het overlijden van Muskee – verschenen de eerste edities van De Missie, de kruispunten van Harry ‘Cuby’ Muskee. Wielaert wilde deze biografie al langer uitbreiden met alles wat er sinds 2008 rondom Muskee gebeurd is. Nieuwe gesprekken met nabestaanden, waaronder Douwina Oosterhof-Muskee, Daniël Lohues, Willy Middel, Hans La Faille, Herman Deinum, Helmig van der Vegt, Erwin Java, Eelco Gelling en Johan Derksen , resulteerden in een breder beeld van zon- en schaduwzijden, waarin Harry Muskee overeind blijft als een unieke kunstenaar. Het werd Final Blues, een laatste eerbetoon aan de muzieklegende door Jeroen Wielaert.

Het boek is aangevuld met fotomateriaal van onder anderen Rudy Leukfeldt, Sake Elzinga, Willy Middel, Gijsbert Hanekroot en Jeroen zelf.