Bij de woningen van de hoofdverdachte in Gasteren werden voertuigen in beslag genomen.
Bij de woningen van de hoofdverdachte in Gasteren werden voertuigen in beslag genomen. (Foto: Persbureau Drenthe/HvO)

Man uit Gasteren nog twee weken in voorarrest

Algemeen

GASTEREN - De 58-jarige Theo E. uit Gasteren die vorige week dinsdag is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het witwassen van grote hoeveelheden geld en goederen en btw-fraude, moet nog twee weken in voorarrest blijven. De overige acht verdachten zijn vrijgelaten, maar worden nog wel gezien als verdachten in deze zaak. De betrokkenen zijn afkomstig uit Drenthe en Noord-Brabant.

Het Openbaar Ministerie Noord-Nederland deed vorige week in diverse woningen en (bedrijfs)locaties, verspreid over Groningen, Drenthe en Noord-Brabant, doorzoekingen. Bij de woning van E. werden onder meer verschillende voertuigen in beslag genomen. De voormalige motorcrosser werd al eerder in verband gebracht met zaken rond fraude en witwassen.

Ook bij een 57-jarige vrouw in Gasteren werd een huiszoeking gedaan. Zij werd aangehouden en is zondag vrijgelaten. Ze blijft wel verdachte in deze zaak. Hetzelfde geldt voor Jumbo-topman Frits van Eerd, die ook verdacht wordt van betrokkenheid. 

Het betreft een gezamenlijk onderzoek van de FIOD, de politie, het Functioneel Parket en het parket Noord-Nederland. Het onderzoek richt zich specifiek op diverse witwasconstructies waarbij geld en goederen zijn witgewassen. Dit witwassen gebeurde via onroerend goedtransacties, autohandel, onverklaarbare contante stortingen en sponsorcontracten in de motorcross-sport. Daarnaast is er een verdenking van btw-fraude in de autohandel. De hoofdverdachte wordt gezien als spin in het web. Hij blijft nog twee weken in voorarrest. 

De medeverdachten wordt verweten dat zij in meer of mindere mate betrokken zijn geweest bij deze handelingen. Vijf verdachten werden vorige week al op vrije voeten gesteld. Het gaat om een een 48-jarige vrouw uit Gasteren, een vijftigjarige vrouw uit Assen, een 33-jarige man en een 46-jarige man uit Assen en een 68-jarige man uit Rosmalen. Ook zij blijven nog wel verdachten in de zaak.