Oranje onder 19 speelt een potje voetvolley op sportpark Boerbos in Rolde.
Oranje onder 19 speelt een potje voetvolley op sportpark Boerbos in Rolde. (Foto: Henry Koops)

Oranje onder 19 heeft het naar de zin in Rolde

Algemeen

ROLDE – Een heerlijk herfstzonnetje schijnt donderdag op sportpark Boerbos in Rolde. De selectie van het Nederlands elftal onder 19 doet een hersteltraining na de met 2-0 gewonnen EK-kwalificatiewedstrijd tegen Moldavië. De spelers die niet in actie kwamen krijgen een pittige training. De spelers die Moldavië versloegen doen wat uitloopoefeningen en spelen een potje voetvolley.

Oranje onder 19 speelt drie EK-kwalificatiewedstrijden in de regio, twee in Hardenberg en een in Assen. De KNVB koos de velden van Rolder Boys als trainingsaccommodatie ter voorbereiding op de wedstrijden. ,,We zijn hier heel prettig ontvangen”, zegt teammanager Willem-Friso Woudenberg. ,,We hebben volgens procedure eerst het veld getest. Kijken of het zo goed was, zoals het eruit zag. En dat bleek zo te zijn. Bertus (Dekker, bestuurslid Park- en materiaal, red.) regelt verder alles wat nodig is. Het lijkt hier een beetje op Zeist, waar we normaal trainen, hier tussen de bomen. Het is hier heerlijk rustig. 

Ook bondscoach Martijn Reuser legt de verbinding met Zeist en voelt zich erg op zijn gemak in Rolde. ,,Het weer speelt natuurlijk ook mee. Het is heerlijk in het zonnetje”, zegt de oud-profvoetballer die zelf één interland speelde. Hij gaat tijdens de training voorop in de strijd en weet alle spelers tijdens het potje voetvolley weg te spelen. Ondanks de 2-0 zege is hij niet helemaal tevreden. ,,Het spel was nog niet optimaal. Ik wil naast het resultaat ook mooi voetbal spelen”, aldus Reuser die vindt dat er voldoende potentie in de groep zit. ,,Ze spelen allemaal bij een profclub. Maxim Dekker heeft Bruno Martins Indi de afgelopen vier wedstrijden vervangen bij AZ. En dat deed hij goed.” AZ is hofleverancier. Verder komen de spelers van Manchester City, Juventus, Borussia Dortmund, FC Basel, Ajax, PSV, SC Heerenveen, De Graafschap en PEC Zwolle. Reuser vindt drie wedstrijden binnen een week geen grote belasting. ,,In de top spelen ze 65 wedstrijden per seizoen en daar willen ze naar toe. Daar moeten ze maar aan wennen.” 

De spelers doen voetvolley, ‘doellatje’ of spelen ontspannen de bal naar elkaar toe. ,,We zijn hier vandaag om ons hoofd leeg te maken. Morgen is de training intensiever om ons voor te bereiden op de wedstrijd van zaterdag tegen Noord-Ierland. Dinsdag sluiten we af tegen Slovenië. Het is hier goed toeven. Als het aan mij ligt komen we hier elk jaar naar toe.” 

Bertus Dekker kijkt het allemaal met genoegen aan. ,,We worden er als club financieel niet veel beter van. Alle onkosten worden wel ruimschoots vergoed. Maar het is als club natuurlijk fantastisch om dit allemaal mee te maken. En wellicht zien we de spelers die hier nu zijn over enkele jaren terug op tv als ze bij een topclub spelen.”

Nederland speelde zaterdag met 0-0 gelijk tegen Noord-Ierland. Nederland staat tweede in de poule. De eerste twee gaan door naar de volgende ronde. Dinsdag speelt Oranje tegen Slovenië. Bij winst is Nederland geplaatst. Bij een gelijkspel of verlies is het team van Martijn Reuser afhankelijk van het resultaat van de wedstrijd van Noord-Ierland-Moldavië.

Stand
1. Slovenië                 2-4     +4
2. Nederland              2-4     +2
3. Noord-Ierland        2-2      0
4. Moldavië                2-0     -6

Afbeelding
Bondscoach Martijn Reuser deed fanatiek mee.
Afbeelding
Afbeelding