Afbeelding

Inwoners Aa en Hunze verbruiken meeste gas van Drenthe

Algemeen

AA EN HUNZE - Inwoners van de provincie Drenthe zijn de grootste gasverbruikers van Nederland. Dit blijkt uit onderzoek dat energiebedrijf Zonneplan onlangs heeft uitgevoerd, op basis van recente data van het CBS. Acht van de twaalf gemeenten in Drenthe zitten met zowel het gemiddelde gas- als het stroomverbruik boven het prijsplafond dat het kabinet per 1 januari 2023 instelt. Slechts vier gemeenten blijven binnen de grenzen van het prijsplafond van 2900 kWh stroom.

Het jaarlijks gemiddelde verbruik van Drentse huishoudens was in 2021 1590 kubieke meter gas en 2890 kWh stroom. Hiermee zit Drenthe boven het landelijke gemiddelde van 1280 kuub gasverbruik en 2810 kWh stroomverbruik.

De Drentse gemeenten met het laagste gasverbruik van 1320 kuub per jaar zijn Assen en Meppel. Dit is volgens Zonneplan te verklaren door het lage(re) aantal vrijstaande woningen dat in deze gemeenten staat. Ook is het gemiddelde woonoppervlak per woning in deze gemeenten het laagst. De gemeente Aa en Hunze is met 1880 kuub per jaar de Drentse gemeente met het hoogste gasverbruik.

Het hoge gasverbruik in Drenthe is volgens Zonneplan te verklaren door het type woningen dat hier staat en het aantal van deze woningen. Maar liefst 29 procent van de woningen is een vrijstaande woning. Dit is veel hoger dan het landelijke percentage vrijstaande woningen, dat slechts 13 procent bedraagt. Vrijstaande woningen zijn doorgaans groter in oppervlakte. De gemiddelde woonoppervlakte in Drenthe is gemiddeld 18 vierkante meter groter dan in Nederland. Tevens zijn oude(re) boerderijen over het algemeen slecht geïsoleerd, waardoor er meer gas en stroom nodig is om de woning te verwarmen. Waar een tussenwoning jaarlijks zo’n 1320 kuub gas verbruikt, verbruikt een vrijstaande woning gemiddeld 2210 kuub gas per jaar.