Hoe kan De Volmacht voorkomen dat sociale huurwoningen worden verkocht aan mensen van buiten de gemeente Aa en Hunze?
Hoe kan De Volmacht voorkomen dat sociale huurwoningen worden verkocht aan mensen van buiten de gemeente Aa en Hunze? (Foto: Henry Koops)

Gemeentebelangen wil dat woningen gaan naar eigen inwoners

Algemeen

AA EN HUNZE - Het college van de gemeente Aa en Hunze gaat onderzoeken of er met woningcorporaties De Volmacht en Woonborg (harde) afspraken kunnen worden gemaakt met betrekking tot de verkoop van sociale huurwoningen aan starters uit de eigen gemeente. 

Het college reageert hiermee op vragen van de fractie van Gemeentebelangen. De fractie trok aan de bel toen De Volmacht een huurwoning in Rolde te koop aanbood. Een van de voorwaarden tot aankoop was dat de koper zelf het huis moest gaan bewonen. Gemeentebelangen vindt dit een goede ontwikkeling, maar vroeg zich ook af hoe de woningcorporaties kunnen voorkomen dat de woningen door mensen van buiten de gemeente kunnen worden aangekocht. In de Woonvisie staan volgens het college prestatieafspraken met de woningcorporaties opgenomen dat zij in beginsel hun woningen met voorrang verkopen aan de zittende huurder. De woningen worden aan de zittende huurder aangeboden en als de huurder de woning niet kan of wil kopen wordt de woning verkocht bij mutatie. Tot voor kort gebeurde dit aan de hand van een vaste prijs en inschrijving en kwam de woning daarbij uitsluitend voor de lokale markt vrij. Doorgaans komen kopers uit de regio. Van de acht door De Volmacht verkochte woningen in 2020 en 2021 zijn vijf aan de zittende huurder verkocht. De overige drie kopers zijn afkomstig uit de gemeenten Zuidlaren, Borger-Odoorn en Midden-Groningen. Woonborg heeft in 2021 twee woningen verkocht, een in Annen en een in Eext. De kopers waren afkomstig uit de gemeenten Groningen en Aa en Hunze en waren tussen de 30 en 35 jaar.

Gemeentebelangen vroeg zich af of de woningcorporaties zich meer moeten inzetten om voor eigen inwoners mogelijkheden te bieden om in aanmerking te komen voor koopwoningen in de startersfeer. Volgens het college worden in de prestatieafspraken jaarlijks afspraken gemaakt met de woningcorporaties over de verkoop van sociale huurwoningen. ,,De woningcorporatie bepaalt de verkoopprijs van een sociale huurwoning en aan wie de woning verkocht wordt, waarbij de woning eerst aan de zittende huurder wordt aangeboden”, aldus het college die dus aangeeft onderzoek te gaan doen of er met beide woningcorporaties (harde) afspraken kunnen worden gemaakt met betrekking tot de verkoop van sociale huurwoningen aan starters.