Filosoof Han Thomas. (eigen foto)
Filosoof Han Thomas. (eigen foto)

Het voordeel van de twijfel in café ‘t Keerpunt

Algemeen

SPIJKERBOOR - In café ’t Keerpunt in Spijkerboor wordt op zondag 20 november het eerste Filosofisch Café gehouden sinds het najaar van 2019. 

Filosoof Han Thomas Adriaenssen (1986) verzorgt de inleiding. Deze assistent-hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen is door de studenten filosofie meerdere keren gekozen tot beste docent. Na zijn voordracht is er een pauze, waarna er gelegenheid is tot het stellen van vragen en/of discussie. Adriaenssen zal ingaan op het scepticisme en op filosofen die mensen uitnodigen om te twijfelen en beweren dat maar heel weinig zaken echt zeker zijn. 

Van Plato en Descartes tot vandaag de dag heeft dit scepticisme steeds heftige tegenreacties opgeroepen. Bestaat er wel of geen fundament voor zekere en onbetwijfelbare kennis te vinden? En waarom steekt deze eeuwenoude twist tussen sceptici en hun tegenstanders steeds weer de kop op? Wat is eigenlijk het voordeel van de twijfel? De spreker gaat in op de vraag met historische en moderne voorbeelden. Want in deze tijd van fake news en alternatieve feiten is het misschien wel belangrijker dan ooit om stellige claims kritisch te bevragen. 

De middag begint om 14.00 uur en duurt zo’n twee uur. Voor meer informatie en opgave kan men contact opnemen via gerdiekienhorst@gmail.com.