De SP wil De Voedselbank op een structurele wijze steunen.
De SP wil De Voedselbank op een structurele wijze steunen. (Foto: Henry Koops)

SP Aa en Hunze: ‘Situatie voedselbank zorgwekkend’

Algemeen

AA EN HUNZE - De voedselbank in Aa en Hunze voorziet ongeveer 120 huishoudens van broodnodige voedselpakketten. Dat aantal groeit. Maar door het beleid van supermarkten, door hogere energiekosten en oplopende inflatie staat de voedselbank flink onder druk. De SP in Aa en Hunze maakt zich hier zorgen over.

De SP is voorstander van voedselbanken, maar vindt het schandalig dat die in een rijk land als Nederland nodig zijn. De welvaart is volgens de partij helemaal verkeerd verdeeld. En nu, met de torenhoge inflatie en energiekosten, neemt de armoede in ons land snel toe. De kloof tussen rijk en arm wordt nog groter. Steeds meer mensen moeten een beroep op de voedselbank doen, en dat zijn niet langer alleen de minima.

De gemeenteraad van Aa en Hunze heeft nu op 10 november een motie over de voedselbank aangenomen. Daarin wordt de Voedselbank Hart van Drenthe (waar ook Aa en Hunze onder valt) ondersteuning toegezegd wanneer het in de komende tijd te moeilijk wordt. Maar de SP vindt dat op die motie valt af te dingen. ,,Armoede is, vanwege de ongelijke verdeling van welvaart, een structureel probleem en ondersteuning van de voedselbank door de gemeente zou dan ook structureel beter moeten. Bovendien geeft de voedselbank in Aa en Hunze nu al aan dat er grote tekorten zijn, dat er wekelijks minder dan de gebruikelijke vier voedselpakketten geleverd kunnen worden, dat producten soms van slechte kwaliteit zijn, maar ook dat er te weinig geld is”, zegt Leo Martinus van SP Aa en Hunze. ,,Daarom pleit de SP voor structurele hulp door de gemeente, zodat de levering van voedselpakketten gegarandeerd blijft, ook na de crisis. Maar ook incidentele, particuliere hulp blijft dringend nodig. Elk gebaar telt, vooral nu! Zo zou iedereen die bijvoorbeeld de energiecompensatie niet nodig heeft, die via de organisatie De Arme Kant rechtstreeks aan de voedselbank Aa en Hunze kunnen doneren.”

Dat kan via IBAN: NL67 RABO 032 18 10 414 t.n.v. De Arme Kant, onder vermelding van ,,Voedselbank Aa en Hunze”.