Aa en Hunze zet de komende jaren stevig in op woningbouw .
Aa en Hunze zet de komende jaren stevig in op woningbouw .

Eerste begroting nieuwe college Aa en Hunze is sluitend

Algemeen

AA EN HUNZE – Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Aa en Hunze zal de gemeenteraad een sluitende begroting voor 2023 presenteren. Dit is de eerste begroting in de nieuwe college- en raadsperiode.

De begroting 2023 is sluitend en laat een positief resultaat zien van 223.000 euro. Ook de vrije algemene reserve (VAR) blijft in 2023 ruim boven de ondergrens van 3 miljoen euro. De solide financiële positie van de gemeente Aa en Hunze blijft hiermee behouden. Wethouder Kiena ten Brink: ,,Het is voor iedereen duidelijk dat er veel aan de hand is in de wereld. Wij hebben te maken met een sterk stijgende inflatie en hoge lasten. Dat heeft ook effecten in Aa en Hunze. Het is daarmee een onzekere tijd voor onze inwoners, ondernemers, verenigingen en dorpshuizen, maar ook voor de gemeente.”

Inflatie en hoge energieprijzen
Het kabinet heeft allerlei maatregelen in het vooruitzicht gesteld om de negatieve effecten van de stijgende inflatie en de hoge energieprijzen te temperen. Hoe dit er precies uit komt te zien is nu nog niet helder. De gemeente Aa en Hunze heeft ervoor gekozen om de maatregelen van het Rijk af te wachten en daarna de effecten ervan op een rij te zetten. Dan wordt ook duidelijk waar mogelijkerwijs een rol voor de gemeente is weggelegd om iets extra’s te doen. Wanneer er zich in de tussentijd acute problemen voordoen, biedt de reserve ruimte om een helpende hand te kunnen toesteken. In december komt het college hierop terug bij de raad.

De gemeente heeft geluk dat het een vast contract heeft voor de gasprijs. Een deel van de energiekosten zijn begroot. Het contract loopt in de loop van volgend jaar af. ,,We moeten ook bij ons zelf te rade gaan hoe we zuinig met energie om moeten gaan. Dat geldt niet alleen voor inwoners, bedrijven en verenigingen. We moeten ook zelf de kosten in de hand proberen te houden En we moeten ons beraden hoe we zelf ook versneld van het gas af kunnen”, aldus Ten Brink.

 Ambities 2023 
,,Samen met onze inwoners zorgen wij ervoor dat Aa en Hunze een prachtige plattelandsgemeente blijft”, deze ambitie heeft het nieuwe college uitgesproken in het coalitieakkoord 2022-2026 ‘Samen verder aan de slag’. ,,De leefbaarheid in onze gemeente staat voorop. Wij blijven zorgen voor goede voorzieningen zoals fietsverbindingen, goed onderhouden groen en wegen, adequate afvalverwerking, toegankelijke zorg en bibliotheken”, aldus het college. ,,Om ervoor te zorgen dat iedereen die dat wil in onze gemeente kan wonen zetten wij de komende jaren stevig in op woningbouw. In 2030 willen wij dat er minimaal 400 extra woningen gerealiseerd zijn. In 2023 wordt de woningbehoefte in onze gemeente vertaald naar uitvoeringsplannen, zodat wij woningen kunnen realiseren die voldoen aan de behoeften van onze inwoners. Wethouder Ivo Berghuis denkt dat de eerste 200 in 2026 gerealiseerd kunnen zijn of in ieder geval planologisch mogelijk gemaakt.

Economie
Wethouder Bas Luinge: ,,Wij blijven de economie ondersteunen, waarbij wij ons richten op het maken van toekomstbestendige bedrijventerreinen, een levendig winkelaanbod en toerisme. Omdat de inbreng van inwoners van grote waarde voor ons werk is, zoeken wij nadrukkelijk de samenleving op en ontwikkelen wij participatie verder door. De Jongerenraad Aa en Hunze bevordert de betrokkenheid van jongeren bij de maatschappij en behartigt hun belangen.”

Een zorgelijke ontwikkeling zijn zoals gezegd de stijgende energieprijzen. ,,Dit heeft een grote impact op onze inwoners, ondernemers, verenigingen en dorpshuizen. De duurzaamheidsopgave die wij als gemeente hebben wordt hiermee nog belangrijker. In 2023 blijven wij inzetten op voorlichting over verduurzaming, isolatie en besparing en willen wij energiearmoede voorkomen”, aldus Luinge. Die verder nog aan de slag gat met de uitvoering van het onlangs vastgestelde afvalbeleid. En gaat de investeringen in het Gasselterveld samen met Staatsbosbeheer en de Provincie Drenthe verder uitrollen. Om iets te doen aan de leegstand van de winkels wil hij in gesprek met de ondernemers en de vastgoedeigenaren. Daarnaast wil hij het vastgoed wat de gemeente zelf in bezit heeft goed in beeld brengen, waaronder de onderhoudssituatie van de panden en in kaart brengen wat men met de panden wil gaan doen. 

Investeren in de organisatie
Als gemeente is het steeds lastiger om in te spelen op nieuwe taken vanuit het Rijk, zoals de Wet Open Overheid en het opvangen van vluchtelingen en statushouders. ,,Naast deze nieuwe taken hebben wij eigen ambities ten aanzien van onder andere de woningbouwopgave, ruimtelijk beleid, openbare ruimte, uitvoering van het nieuwe afvalbeleid, duurzaamheid en de verbetering van de dienstverlening. In de begroting zijn middelen opgenomen voor extra capaciteit om de nieuwe taken en ambities waar te kunnen maken”, zegt burgemeester Anno Wietze Hiemstra die kan melden dat het ziekteverzuim binnen de organisatie is teruggelopen van 11 naar 5,5 procent. ,,Dat komt mede doordat langdurig zieken zijn afgevloeid. Het piepte en kraakte binnen de organisatie, maar we gaan daar verder op inzetten. Ook om de dienstverlening te verbeteren. Om onze ambities waar te gaan maken, zullen we investeringen doen en mensen aannemen, hoewel vacatures momenteel ook moeilijk in te vullen zijn.” 

Opvang vluchtelingen
Hiemstra vervolgt: ,,Als gemeente nemen wij onze verantwoordelijkheid in de opvang van Oekraïense vluchtelingen en in het verlichten van de druk op de opvanglocatie in Ter Apel. De kosten worden door het Rijk vergoed.” Het onderbrengen van statushouders is een taak van de gemeente, maar daar zal men volgens wethouder Berghuis een creatieve rol in moeten gaan spelen. ,,We moeten in gesprek met de woningcorporaties om te kijken naar andere mogelijkheden, want naast de statushouders zijn er ook de spoedzoekers en de starters op zoek naar een woning. Dat vergt creativiteit. Met de corporaties moeten we kijken naar de mogelijkheden van duplexwoningen of flexwoningen. Maar het wordt een hele opgave.”

Jubileum 
Komend jaar is het 25-jarig jubileum van de gemeente Aa en Hunze. ,,Een mooi moment om samen met al onze inwoners iets te organiseren en op zoek te gaan naar wat Aa en Hunze zo bijzonder maakt. Want samen zorgen wij voor een sterke, leefbare, duurzame en vitale gemeente”, aldus Hiemstra.

Uitdagingen
Wethouder ten Brink besluit: ,,De komende jaren zijn er grote uitdagingen op het gebied van wonen, bestaanszekerheid, duurzaamheid, zorg, economie, recreatie en leefbaarheid. Samen met onze inwoners, ondernemers, dorpshuizen en verenigingen gaan wij deze uitdaging aan en maken Aa en Hunze elke dag een beetje mooier.”

Behandeling in de raad
De begroting wordt besproken tijdens de raadsvergaderingen van 3 en 10 november 2022.