"t Loeg in Anderen. No copying without permission

Dossier ‘t Loeg in Anderen kent alleen maar verliezers

Algemeen

ANDEREN - De situatie rond het stuk grond bij ’t Loeg in Anderen kent alleen maar verliezers. Fouten in de procedure hadden grote gevolgen en leidden onder meer tot conflicten tussen de eigenaren en de omwonenden. CDA en PvdA wilden het proces met de andere raadsfracties en het college evalueren. Zaak is lering te trekken uit gemaakte fouten.

De gemeente Aa en Hunze verkocht het doodlopende stuk weg in 2019 als ‘snippergroen’. Daarbij liet de gemeente aan de kopers weten dat ze het mochten gebruiken als tuin. Omwonenden maakten gebruik van de weg om bij hun land te komen en stelden dat de weg openbaar was. De gemeente concludeerde toen dat de grond niet onterecht was verkocht. De openbaarheid van de weg bleef echter voortdurend boven het dossier hangen. En de gemeente stelde de mening bij. Extern advies nam de twijfel niet weg, maar de gemeente bleef van mening dat de weg openbaar was. Vervolgens bepaalde de rechtbank dat de weg niet openbaar was en dat er niet gehandhaafd kon worden. Het college ging echter in op een handhavingsverzoek op basis van de gegevens die men toen had met het idee dat de weg openbaar was. De raad werd ook gevraagd om een besluit te nemen, maar bleek achteraf onvoldoende geïnformeerd te zijn. De eigenaren moesten echter de weg toen wel weer openstellen. Sonja Hilgenga (CDA) geeft aan dat er een politiek besluit werd genomen en dat er onder druk van de omwonenden handhavend werd opgetreden, zonder rekening te houden met de rechten van de eigenaren. De gemeente is na de verkoop van de grond wel gestopt met het verkopen van overhoekjes. 

Geen schoonheidsprijs
Wethouder Ivo Berghuis, die sinds kort het dossier in zijn portefeuille heeft, kon niet anders erkennen dan dat er veel fout is gegaan. ,,Het lange proces verdient zeker niet de schoonheidsprijs. Wij balen ook van de situatie. Maar met de kennis van nu waren er denk ik andere besluiten genomen. De weg bleek sinds 1980 door ruilverkaveling al deels niet meer openbaar te zijn. De familie Jans mag het stuk grond dus gebruiken zoals ze dit willen.”

Excuses
Enkele fracties vroegen om schadevergoedingen en excuses voor de betrokkenen. Wethouder Berghuis is niet voornemens om tot schadevergoeding over te gaan. ,,Dat is niet aan ons, maar een zaak voor de rechter.” Over excuses wilde hij nog geen uitspraak doen. ,,Ik wil dit eerst in het college bespreken, om hier een collegestandpunt over in te nemen.” Wethouder Bas Luinge gaf aan dat met betrekking tot de verkoop van de overhoekjes dat het college zich nog beraad over hoe hier mee verder te gaan.

Lopende zaken
Naast de evaluatie van het proces bij de gemeente Aa en Hunze lopen er nog zaken over dit onderwerp bij de Provincie en de Raad van State.