In de toekomst zal de waterstand in 'Geelbroek' hoger komen te liggen.
In de toekomst zal de waterstand in 'Geelbroek' hoger komen te liggen. (Foto: Provincie Drenthe)

Besluit verleggen Geelbroekerweg uitgesteld

Algemeen

GEELBROEK – Een keukentafelgesprek bij een landbouwer in de Broekstreek heeft verhelderend gewerkt in de discussie rond het project Herinrichting Geelbroek. Dat liet landbouwer en aannemer Henk Stoffers gisteravond weten tijdens de raadsvergadering in het gemeentehuis in Gieten.

De betrokken landbouwers schoven gistermorgen met gedeputeerde Henk Jumelet van de provincie Drenthe aan tafel. Ook burgemeester Anno Wietze Hiemstra van Aa en Hunze nam deel aan het gesprek. ,,Het doel was om bepaalde zaken glad te strijken. We zijn na afloop hoopvol gestemd”, zegt Stoffers namens de landbouwers. Hij was als inspreker aanwezig om de raad te bewegen om het besluit met bettrekking tot het verleggen van de Geelbroekerweg uit te stellen. ,,Je moet een broedende kip niet storen.”

Vanuit Waterbeheer 21e eeuw moet er een wateropgave worden gerealiseerd in het inrichtingsplan Geelbroek. Daarvoor wordt de meander weer teruggebracht zodat in combinatie met inrichting van het gebied Geelbroek bij omstandigheden van extreme neerslag tot 180.000 kubieke meter water kan worden vastgehouden. Om te voorkomen dat de huidige weg daarbij vernat en in extreme situaties onder water komt te staan, wordt deze weer verlegd. 

Het besluit maakt volgen Stoffers deel uit van een groter geheel. ,,Dit is de salamitechniek”, aldus Stoffers. ,,Een project in kleine deeltjes opsplitsen tot alle vergunningen binnen zijn. Het gevolg is dat wij als particulieren straks aan moeten tonen dat we schade lijden. Dan krijg je dezelfde situatie als met het Groninger gasveld. Daar zit niemand op te wachten. Wij hebben hier ook te maken met het gasveld onder Eleveld, toon dan maar eens aan wat de schade veroorzaakt.”

De landbouwers uit het gebied hebben al eerder in dit al tien jaar lopende proces een vrijwillige kavelruil voorgesteld. ,,Dat is vorig jaar bij de provincie in de derde lade verdwenen. Inmiddels is het weer opgediept en heeft Jumelet aangegeven er toch naar te willen kijken. In januari volgt een vervolggesprek”, zegt Stoffers. ,,De kavelruil is voor alle partijen beter. Wij zijn van de grond af en zij kunnen er mee doen wat ze willen. En de discussie over schade gaat van tafel. Zullen zij hier niet in mee gaan, dan rest ons niets anders dan de gang naar de rechter. Dat kost tijd en heel veel negatieve energie. Daar zit niemand op te wachten.”

Stoffers verzoek werd ingewilligd; het besluit werd uitgesteld. Dit besluit werd door de raad echter niet op inhoudelijke gronden genomen, maar om procedurele redenen. De fracties hadden gisteren nog toelichtede stukken ontvangen. Bertus Reinders van Gemeentebelangen vond dit te kort dag om een besluit te nemen en vroeg om uitstel. Afspraak is dat stukken en week voor de raadsvergadering worden toegezonden. Ook VVD wilde meer tijd. GroenLinks en D66 vroegen zich af of uitstel eventueel financiële consequenties zou hebben. Volgens wethouder Ivo Berghuis was dit niet het geval. En hierdoor stemde een meerderheid van de raad er mee in om het besluit over het verleggen van de Geelbroekerweg uit te stellen naar begin volgend jaar. Voor de landbouwers zal het mooi zijn als de provincie voor die tijd al ingestemd heeft met hun kavelruilplannen.

Zie ook: https://www.schakel.info/nieuws/algemeen/54454/veehouders-willen-schaderegeling-voor-vernattingsschade