In de toekomst zal de waterstand in 'Geelbroek' hoger komen te liggen.
In de toekomst zal de waterstand in 'Geelbroek' hoger komen te liggen. (Foto: Provincie Drenthe)

Veehouders willen schaderegeling voor vernattingsschade

Algemeen

GEELBROEK – Veehouders uit Eleveld maken zich ernstig zorgen over de vernatting van hun percelen door het project Herinrichting Geelbroek. Ze grepen het besluit om toestemming te verlenen voor het verleggen van de Geelbroekerweg in dit project aan om hier opnieuw aandacht voor te vragen.

Het project Herinrichting Geelbroek is gesitueerd binnen het Nationaal Park Drentsche Aa en volgt uit het programma Natuurlijk Platteland (PNP) van de provincie. Geelbroek maakt deel uit van het Natuur Netwerk Nederland (NNN) en voor een deel van het Natura 2000-gebied. Dat betekent dat de provincie voor dit gebied bepaalde natuurdoelstellingen moet realiseren. Daarnaast ligt er in het gebied vanuit Waterbeheer 21e eeuw een waterbergingsopgave van 180.000 m3 en vanuit de Kader Richtlijn Water (KRW) een wettelijke verplichting om de ecologische waterkwaliteit te verbeteren door een gevarieerde, vrij stromende, kronkelende beek terug te brengen.

Het is een project waar al vele jaren aan wordt gewerkt, en waar vanuit de omliggende omgeving en agrariërs veel zorg over is, onder andere over mogelijke vernattingsschade. Er is inmiddels voor het project ook een watervergunning aangevraagd bij en verleend door het waterschap Hunze en Aa’s. Hiertegen is door de boeren uit het gebied bezwaar gemaakt.

Veehouders Sjaak van Essen en Evert Smeenge zijn bang voor omzetverlies. ,,We kunnen een snede gras minder van het land halen en dat betekent een omzetverlies van 20 procent. Voor deze schade is tot op heden niets geregeld, ondanks veelvuldig overleg met uitvoerder Prolander en de provincie. Gemaakte afspraken worden zelfs ontkend. En we hebben kavelruil voorgesteld, maar ook dit werd van tafel geveegd. Het probleem is breder dan het verleggen van een weg die onder water komt. We willen graag dat er een regeling is voordat de schade optreedt.”

De raad werd gevraagd om mee te gaan in het plan om het bestemmingsplan Buitengebied aan te passen ten behoeve van het verleggen van de weg. De fracties zien het probleem van de agrariërs, maar vinden ook dat het onderdeel is van een bredere discussie dan het verleggen van de weg. Men hoopt wel dat er afspraken kunnen worden gemaakt over de schade voordat de werkzaamheden starten. De discussie wordt op 15 december voortgezet.