Fijs Folkerts(6) is blij met een gescoord punt.
Fijs Folkerts(6) is blij met een gescoord punt. Foto: Nevobo)

Fijs Folkerts uit Eext maakt debuut in Oranje U17

Algemeen

EEXT – Een jongensdroom ging voor de vijftienjarige Fijs Folkerts uit Eext in vervulling. Hij maakte tijdens het EK-kwalificatietoernooi in Italië zijn debuut in het Nederlands volleybalteam onder 17 jaar.

Fijs Folkerts speelt met Heren 5 van Sudosa/Desto in de Promotieklasse. Hij traint bij de Asser volleybalclub drie keer in de week. Daarnaast gaat de midspeler sinds een half jaar op vrijdag naar Papendal om met de Pre Jeugd Oranje te trainen. ,,Ik krijg daar specifieke training voor mijn positie. Je krijgt meer vastigheid en wordt slimmer met betrekking tot de acties die je op mid maakt”, legt de inwoner van Eext die daarnaast ook nog een programma in het Beachvolleybal volgt. Hij was samen met Patrick Dokter uit gieten al succesvol op het NK Beachvolleybal. ,,Ik ga twee keer in de maand naar Den Haag. Daar krijg ik specifieke beachtraining.”

De groep in Papendal bestaat uit zestien spelers. ,,Er mochten twaalf spelers mee naar het WEVZA-toernooi in Italië. Het was in december spannend of ik mee mocht.” Bondscoach Anne Hendriks nam Folkerts op in zijn selectie. ,,Dat was een bijzonder moment. Als je uit mag komen voor Oranje, dan is dan heb je toch het gevoel dat je iets bijzonders hebt bereikt in de volleybalsport.”

Folkerts had een basisplaats in de eerste wedstrijd tegen Spanje. ,,Het is toch wel wat anders dan een gewone wedstrijd. Je werkt een heel ander programma af. Alles gaat stipt op tijd. Je speelt op het centercourt en er staan veel meer scheids- en lijnrechters rond het veld. En het is bizar als je daar staat en het Wilhelmus hoort en met volgspot wordt gepresenteerd bij het begin van de wedstrijd.” Dat was ook een moment van trots voor zijn ouders en zus, die op de tribune zaten.

Het volleybaltalent uit Eext wist zich echter snel aan te passen aan de omstandigheden. ,,Ik heb tegen Spanje best lekker gespeeld en mijn statistieken waren goed. Ik had alleen veel opslagfouten. Dat gaf aan dat ik toch weel een beetje last had van stress.”

De eerst wedstrijd tegen Spanje ging met 3-0 verloren. Ook van Italië en België met werd dezelfde cijfers verloren. De wedstrijd tegen de Zuiderburen was een tegenvaller, want in de voorbereiding had Oranje nog twee keer van België gewonnen. De laatste wedstrijd tegen Portugal werd met 3-2 gewonnen, waardoor het Nederlands team onder 17 op de zevende plaats eindigde.

Doordat we de laatste wedstrijd van Portugal wonnen gingen we toch met een goed gevoel uit Italië weg. Ik kijk zelf ook wel een goed gevoel terug. Het ging niet in alle wedstrijden even goed, maar tegen Portugal heb ik echt lekker gespeeld.”

Het spelen in Oranje smaakt voor Folkerts naar meer. ,,We krijgen in het voorjaar nog een kans om ons te plaatsen voor het Europees Kampioenschap. Dat wordt alles of niets. Alleen de winnaar gaat door. Ik wil daar graag bij zijn.” Dat betekent de komende maanden hard trainen en zichzelf laten zien. ,,Je hebt geen garanties. Als er een betere speler is op jouw positie, dn mag je thuis blijven. Maar daar ga ik niet voor. Ik wil er graag bij blijven.”

De komende week wordt voor de midspeler uit Eext een lastig. ,,Ik had last van middelvinger. De blessure heb ik in Papendal opgelopen en is in Italië erger geworden. Ik heb er deze week naar laten kijken en er bleek een breuk in de vinger te zitten. Ik moet een week rust houden. En dat is lastig voor mij. Ik kan er niet tegen om stil te zitten.”

Oranje onder 17 met Fijs Folkerts uit Eext.