Het aantal woningen in de wijk van de Toekomst gaat van 62 naar 52.
Het aantal woningen in de wijk van de Toekomst gaat van 62 naar 52. (Foto: Henry Koops)

Groei sociale huurwoningen komt pas na 2025

Algemeen

AA EN HUNZE – De grote groei van het aantal sociale huurwoningen komt pas na 2025. Dat hebben woningcorporaties De Volmacht en Woonborg verklaard tijdens een informerende bijeenkomst in de raadzaal in Gieten.

De gemeente Aa en Hunze heeft met beide woningcorporaties en de huurdersverenigingen De Deelmacht en AH Woon prestatieafspraken gemaakt voor 2023. De basis voor deze afspraken zijn de kaderafspraken 2023-2026. De afspraken zijn verdeeld in de thema’s die ook naar voren komen bij de kaderafspraken. Per thema wordt aangegeven wat er gaat gebeuren en wie dat gaat doen. De thema’s zijn: Beschikbaarheid, Betaalbaarheid, Duurzaamheid, Leefbaarheid en Wonen & Zorg.

Wethouder Ivo Berghuis heeft onlangs een convenant getekend waarin de realisatie van 400 woningen zijn opgenomen. Dit aantal komt uit de Woonvisie 2020+. De Woondeal tussen de gemeente, de provincie en het Rijk is bedoeld om de woningproductie tot en met 2030 te versnellen. Het college heeft zelfs de ambitie om plannen te maken voor 1040 woningen, waarvan er eventueel 800 zullen worden gerealiseerd. Deze aantallen komen uit een woonbehoefteonderzoek. Een groot deel van deze woningen zullen bedoeld zijn voor starters en senioren. De raad moet zich hier nog over uitspreken.

De toename van sociale huurwoningen zal echter de eerste jaren nog niet sterk toenemen. Er is conform de woningmarktanalyse een aanvullende behoefte van 115 woningen in de goedkope huur, tot 2032. Beide woningcorporaties zitten op een kantelpunt. ,,Het uitgangspunt was altijd het stabiliseren van de vraag. We gaan nu proberen als de kansen zich voordoen om minstens licht te groeien”, zegt Jaap Boekholt van De Volmacht. ,,In de Wijk van de Toekomst gaan we erop achteruit van 62 naar 52. In Grolloo zijn plannen voor zes woningen en aan de Asserstraat in Gieten willen we ongeveer 30 woningen realiseren. In de verkoop zitten ongeveer twee per jaar. Dat is een lichte groei, maar dat is voor de eerste paar jaar al een flinke bouwopgave. Dat gaat voornamelijk om vervanging. In de jaren daarna zullen we nieuwe locaties nodig hebben. Gelukkig hebben we tijd om de locaties klaar te hebben liggen om dan te kunnen gaan bouwen. De grootste groei moet dan na 2025 komen.”

Woonborg heeft een nieuw koersplan. ,,Het vizier lag altijd bij de grote dorpen zoals Annen. Nu gaan we kijken naar alle dorpen in het gebied, daarbij komt ook bijvoorbeeld Eext in beeld. Wij zullen in gesprek gaan met de dorpen; wat is er nodig is en wat moet er? Er moeten plannen komen en we zullen dan misschien ook moeten kijken naar flexibele woningen”, zegt directeur-bestuurder Esther Borstlap. ,, Met de verkoop zit ik in mijn maag. We hebben twee woningen verkocht voor een acceptabele prijs van 210.000 euro, sociale koop komt daar nooit bij in de buurt. Als we niet verkopen dan krimpt ons woningenaanbod niet, maar het zijn ook doorstroomwoningen voor de jeugd. Daarnaast moeten we ons afvragen wat we met de ruimte gaan doen, geven we dat aan de natuur of aan woningbouw? Doen we aan inbreiding? Dat worden interessante gesprekken.”

Andere gespreksonderwerpen tussen de vijf partijen voor 2023 zijn onder meer Energiearmoede, Duurzaamheid, het huisvesten van statushouders en andere doelgroepen, beschikbaarheid en betaalbaarheid van woningen en de verhoogde woonbehoefte ten opzichte van de Woonvisie 2020+.