Jan Otto Meertens, Marijke Speelman en Rolina Esschendal (v.l.n.r.) zijn blij met hun prijs.
Jan Otto Meertens, Marijke Speelman en Rolina Esschendal (v.l.n.r.) zijn blij met hun prijs. (Eigen foto)

Dorpscentrum Eexterveen winnaar Drentse Kern met Pit

Algemeen

EEXTERVEEN - Het dorpscentrum van Eexterveen is gekozen tot de Drentse winnaar van Kern met Pit. Dat is een prijs voor buurtinitiatieven om de leefbaarheid te verbeteren. Volgens de jury is het dorpscentrum in Eexterveen een voorbeeld voor andere dorpen. Met de winst krijgt het initiatief een geldbedrag van 1500 euro en gaat Drenthe vertegenwoordigen tijdens de landelijke verkiezing van Kern met Pit. 

Het dorpscentrum in Eexterveen is in 2018 opengegaan. Het is het centrum van en voor het dorp. De belangstelling voor activiteiten is groot. Al snel bleek dat centrum onvoldoende plaats kon bieden aan alle initiatieven en activiteiten. De noodzaak om een kwaliteitsslag te maken groeide en er was de wens voor een locatie voor (in)formele zorg en een loket voor Noaberschap. ,,We wilden de functies en het gebruik van het Dorpscentrum verbreden en versterken. De keuken was te klein en die is uitgebreid. Ook biedt het vernieuwde centrum meer mogelijkheden voor de beheerder. In het verleden moesten we vaak nee verkopen tegen activiteiten of stonden activiteiten en bezoekers elkaar in de weg. Met het nieuwe huiskamercafé is dat nu opgelost. Sommigen inwoners vinden het net een bruine kroeg, omdat het vrij donker is. Er hangen allemaal foto’s van Eexterveen. Het is net een klein museum.”, zegt Rolina Esschendal van Stichting Dorpscentrum Eexterveen. ,,De ruimte is ook geschikt voor informele zorg met huiskamerochtenden. Mensen kunnen dan fijn bijpraten. Ook mensen met computerproblemen kunnen bij ons terecht. Het centrum kan multifunctioneel gebruikt worden en draagt bij aan de leefbaarheid van het dorp.”

De 80.000 euro voor het project zijn gefinancierd met LEADER-gelden, andere subsidies en zelfredzaamheid. Het fysieke gedeelte van het centrum is klaar. ,,We zijn alleen nog op zoek naar partners voor de formele zorg.” 

Het is de tweede keer dat het Dorpscentrum Eexterveen in de prijzen valt bij Kern met Pit. In 2019 won de stichting met het project Evenemententuin. ,,Deze prijs kwam dan ook als een behoorlijke verrassing”, zegt Esschendal. ,,Er waren nog meer mooie projecten Ik word altijd enthousiast als ik zie wat vrijwilligers allemaal doen. En je prijst je eigen project natuurlijk niet de hemel in.”

In 2019 was al een bus gehuurd voor de landelijke finale, maar toen gooide corona roet in het eten. ,,Ik weet niet wat ik van de landelijke finale moet verwachten. We zien wel hoe dit gaat lopen De 1500 euro is een leuk extraatje. We zullen het niet in een groot feest stoppen, maar een extra borreltje op de jaarvergadering op 1 februari moet ervan af kunnen.”

Wensen voor de toekomst zijn er ook al. ,,We willen het centrum verder verduurzamen. Met de hoge energiekosten van tegenwoordig is dat ook nodig. Als dorpscentrum moet je altijd in beweging blijven om ook in de toekomst het bruisende centrum voor ontmoeting en Naoberschap te kunnen blijven”, aldus Eschendal die vooral alle vrijwilligers wil bedanken voor hun inzet. 

De andere negen ingediende Drentse initiatieven kregen ieder 1000 euro. Hierbij zat ook Buurtvereniging Wijk Nooitgedacht die in de wijk een Beleeftuin wil realiseren. 

Ook in 2023 doen er uit Aa en Hunze weer initiatieven mee aan Kern met Pit. De Broekstreek met de opzet van een Amfitheater, Annerveenschekanaal met een Dorpspark en op pad met Lambartus Grevijlink en Kostvlies met het Beleefpad Hamerlanderhout.