Gieten is startplaats van Olympia's Tour.
Gieten is startplaats van Olympia's Tour. (Eigen foto)

Derde etappe Olympia’s Tour start in Gieten

Algemeen

GIETEN - De derde rit van Olympia’s Tour zal in Gieten starten. De internationale wielertop staat op vrijdag 24 maart op de Brink voor het vertrek van deze etappe. 

Olympia’s Tour is de oudste wielerwedstrijd in Nederland. De eerste editie werd georganiseerd in 1909. Komend jaar is de 69editie. Olympia’s Tour heeft dus een lange geschiedenis in de Nederlandse wielersport. Van oudsher is deze wedstrijd dé opleidingskoers voor de beste amateurs van Nederland en ver daarbuiten. Van de afgelopen drie edities voor renners onder de 23 jaar, zijn maar liefst ruim 30 renners inmiddels beroepsrenner. Bekende namen zijn Fabio Jakobsen, Christoffer Halvorsen, Jasper Philipsen en Max Kanter. Niet alleen internationale toppers, maar ook renners uit de regio doen mee aan deze meerdaagse wedstrijd.

Olympia’s Tour duurt vijf dagen en is van 22 tot en met 26 maart. De proloog is in Assen en ook de tweede etappe start in de Drentse hoofdstad met een rit over de Drentse keien en door omliggende brinkdorpen. De finish is in Assen.

De derde etappe start op de Brink in Gieten. Na de start rijden de renners richting het zuiden Gieten uit. Om dan via Gasselte, Borger en vele andere Drentse dorpen richting Elim te rijden. Daar rijdt het peloton de provincie uit om via Hardenberg, Nijverdal en Holten uiteindelijk na 170 kilometer te finishen in Ruurlo. 

De vierde etappe gaat door de Achterhoek. Op de slotdag staat een selectieve etappe door Zuid-Limburg op de rol.