Enna van der Horn en burgemeester Hiemstra snijden de taart aan ter ere van 50 jaar Hendrik Kok. (Foto: Henry Koops)
Enna van der Horn en burgemeester Hiemstra snijden de taart aan ter ere van 50 jaar Hendrik Kok. (Foto: Henry Koops) (Foto: Henry Koops)

Interzorg Hendrik Kok in Rolde viert 50-jarig bestaan

Algemeen

ROLDE - Enna van der Horn-Stulp mocht vorig jaar 105 kaarsjes uitblazen ter ere van haar verjaardag. De oudste inwoonster van Drenthe en Interzorg Hendrik Kok mocht vandaag samen met burgemeester Anno Wieze Hiemstra de taart aansnijden ter ere van het 50-jarig bestaan van de Rolder zorginstelling. 

De recreatiezaal van Hendrik Kok zat vol met bewoners, medewerkers en andere belangstellenden. De aanwezigen, die het konden zien, kregen via een diapresentatie een kijkje in de historie van de zorginstelling voor blinden en slechtzienden. Wat ooit begon als een idee van blinden en slechtzienden, groeide uit tot een van de zeven specialistische zorglocaties voor ouderen met een visuele beperking in Nederland, en de enige in Noord-Nederland. 

Hendrik Kok is ontstaan vanuit de doelgroep zelf. Een eerste idee voor een verzorgingstehuis voor blinden en slechtzienden ontstond tijdens een congres van de Nederlandse Blindenbond in 1967. In 1973 werd de ingebruikname van het gloednieuwe pand, de ontmoetingsruimte en 52 aanleunwoningen gevierd met Thea Kok, de vrouw van wijlen Hendrik Kok. Zij gaf de naam Hendrik Kok aan het huis: hij was zelf blind, fysiotherapeut en jarenlang penningmeester van de Nederlandse Blindenbond, en heeft een belangrijk aandeel gehad in de totstandkoming van de Rolder zorglocatie. Zeker in de begintijd werden veel functies ingevuld door mensen met een visuele beperking, wat aangeeft wat een vooruitstrevende organisatie werd neergezet

Burgmeester Anno Wietze Hiemstra concludeerde dat de gemiddelde leeftijd van de bewoners van Hendrik Kok 87 jaar is. ,,Dat zijn ruim 5000 levensjaren. Een enorm stuk levenservaring.” De burgervader prees de zorginstelling. Wethouder Kiena ten Brink had namens de gemeente Aa en Hunze een bos bloemen meegenomen en een enveloppe met inhoud. Grosman had daarvoor ook van Interzorg een tandemfiets voor de bewoners en een stamppotbuffet voor de medewerkers in ontvangst mogen nemen. Daarna was er taart voor de aanwezigen.

Feest in de recreatiezaal van Hendrik Kok.
Afbeelding