Peter Edelman van BBB: ,,De enorme arrogantie en zelfingenomenheid van ambtenaren en politiek in Den Haag stoorde mij al lang."
Peter Edelman van BBB: ,,De enorme arrogantie en zelfingenomenheid van ambtenaren en politiek in Den Haag stoorde mij al lang." (Eigen foto)

Twee inwoners van Aa en Hunze verkozen in Provinciale Staten

Algemeen

AA EN HUNZE – De stemmen zijn geteld. In de provincie Drenthe heeft een politieke aardverschuiving plaatsgevonden. BBB komt met 17 zetels in de Provinciale Staten. De gevestigde orde heeft een gevoelige tik gekregen. Het aantal Statenleden uit Aa en Hunze is niet gewijzigd. Renate Zuiker van de Partij voor de Dieren houdt haar zetel. De inwoonster van Nooitgedacht krijgt de komende vier jaar ook steun van een partijgenoot. Peter Edelman van BBB is het tweede Statenlid uit Aa en Hunze. De ondernemer uit Anloo stond op plek 11 van de kandidatenlijst van BBB en door de grote zege mag hij de komende vierjaar ook zitting nemen in de Provinciale Staten. CDA’er Ceciel Mentink uit Gieterveen was niet herkiesbaar en zien we niet terug op een zetel in de statenzaal. 

Peter Edelman (BoerBurgerBeweging)
Peter Edelman uit Anloo is enorm blij met de winst van de BoerBurgerBeweging. ,,Als je de peilingen een beetje gevolgd had, kon je het zien aankomen. Dus het komt niet geheel als een verrassing, maar 17 zetels is een mooie prestatie”, zegt Edelman die als ondernemer geen ervaring heeft in het openbaar bestuur. ,,Het wordt een klus om een goede groep bij elkaar te krijgen. We hebben hierover binnenkort een bespreking. Ik denk dat het goed gaat komen. Het kan ook heel verfrissend zijn om mensen in de Staten te hebben met een andere kijk op het openbaar bestuur.” Edelman is vrijwel direct na de oprichting van de BBB lid geworden. ,,Ik was klaar met de huidige VVD. De enorme arrogantie en zelfingenomenheid van ambtenaren en politiek in Den Haag stoorde mij ook al lang. De verhuizing naar Drenthe deed mij nog meer beseffen dat alles buiten de Randstad wordt verwaarloosd en geschoffeerd. Mijn politieke ideeën zijn altijd op de rechterflank van de VVD geweest. Ik denk dat de BBB mij goed past. Behoudt wat goed is, doe niet aan luchtfietsen, ga zuinig om met gemeenschapsgelden. Ik denk juist als ‘import-Drent’ en 100 procent burger, want BBB is meer dan een boerenpartij, een zinvolle bijdrage kan leveren aan de toekomst van Drenthe.”

Renate Zuiker (Partij voor de Dieren)
Renate Zuiker uit Nooitgedacht zit sinds twee jaar in de Provinciale Staten. Ze nam in 2021 de zetel over van Thea Pothars die het Statlidmaatschap niet langer kon combineren met haar werk. Zuiker was tot 2017 gemeenteraadslid voor GroenLinks in Tynaarlo. Ze stapte in 2017 over naar de Partij voor de Dieren toen ze de gemeenteraad verliet vanwege haar verhuizing naar Nooitgedacht. PvdD won bij de verkiezingen een zetel. ,,Ik denk dat steeds meer mensen zich zorgen maken over de natuur. PvdD is donkergroen, dus dat trek kiezers aan. We zijn in alle gemeenten gegroeid. Men wordt zich bewuster van de biodiversiteit, de misstanden in de bio-industrie en de gevolgen voor het klimaat. Daar staan we voor.” De standpunten van haar partij staan haaks op die van grote winnaar BBB. ,,Ze moeten het natuurlijk wel waar gaan maken. Ze kunnen niet zomaar alles aanpassen. Ze moeten zich ook houden aan wetten en regelgeving. Daar komen ze niet onderuit. We zullen dat kritisch gaan volgen en hen daarop wijzen. Verder zullen we vragen blijven stellen over onder meer intensieve veehouderijen, stikstof, klimaat en de waterproblematiek. We houden op diverse terreinen de vinger aan de pols”, aldus Zuiker die blij is met de steun van een extra partijgenoot in de Staten. ,,We kunnen zo dubbel zoveel doen als ‘donkergroen’ anker en aanjager.”

Sonja Hilgenga (CDA)
CDA’er Sonja Hilgenga nam voor de Provinciale Statenverkiezingen afscheid van de gemeenteraad van Aa en Hunze. Ze blijft wel actief als commissielid. Op de kandidatenlijst van de Provinciale Statenverkiezingen stond ze op plek 4. Een plek die waarschijnlijk onvoldoende is om in de Staten te komen. Het CDA kwam uit op drie zetels. ,,Een gevoelige tik voor ons. Het lag wel een beetje in de lijn van de verwachtingen, maar het is wel jammer. Ik had graag voor onze idealen in Drenthe willen strijden. BBB heeft goed gebruik gemaakt van de onrust die bij de burgers leeft en de afstand van de Randstad en het platteland. Dat voelen wij ook, maar wij en CDA landelijk hebben dat onvoldoende duidelijk kunnen maken. En daar rekent de kiezer ons op af. We moeten ons verlies nemen.” Volgens Hilgenga moet BBB eerst maar eens zien laten hoe het wel moet. ,,Politiek liggen we niet zo ver uit elkaar. Wij zien ook met lede ogen aan dat het openbaar vervoer hier steeds meer verdwijnt en dat er minder ziekenhuizen komen. We moeten ons hard maken dat niet alle voorzieningen uit Drenthe verdwijnen en dat ook in Den Haag kenbaar maken. Als CDA Drenthe moeten we de komende vier jaar echter een krachtig geluid laten horen. We gaan voor een leefbaar Drenthe en zullen hiervoor het gesprek met BBB aangaan.” Hilgenga heeft haar overstap naar de provincie weloverwogen genomen. ,,Ik vind het prima om mij achter de schermen in te zetten voor de inwoners van Drenthe en Aa en Hunze. De politiek is mijn passie en deze passie kan ik achter de coulissen ook prima invullen.”

Lisa Martens-Schuitema (VVD)
Een andere kandidaat die op de reservebank moet plaatsnemen is Lisa Martens-Schuitema. De VVD’er uit Eext stond op plaats 6 van de kandidatenlijst. Haar partij ging echter van 6 naar 4 zetels. ,,Ik zit er dubbel in. Allereerst moeten we een diepe buiging maken voor het succes van BBB. Het is een monsterresultaat. In Aa en Hunze hebben we meer dan 10 procent van de stemmen, iets minder dan de PvdA. En in Drenthe hebben we evenveel zetels, We staan stabiel op de tweede en derde plaats, dus hebben we wel een positie om mee te spreken. We willen wel een rol mee blijven spelen.” Het is voor de senior-beleidsmedewerker van Westerveld nog even spannend wat haar rol wordt. ,,Er kunnen nog wat verschuivingen plaatsvinden, maar ook zonder het stoeltje kan ik actief meedraaien. Je blijft gewoon verbonden met de fractie.” De uitslag van de verkiezingen is een signaal richting het huidige kabinet, waar de VVD deel van uitmaakt. Martens reageert politiekcorrect. ,,De opkomst is nog nooit zo hoog geweest. Het is mooi dat er interesse is voor de politiek.” Ze met beamen dat die opkomst mede komt door het beleid wat in Den Haag wordt gevoerd. ,,Als VVD in Drenthe zijn we het ook niet met alles eens wat de VVD in Den Haag uitvoert. We hebben tijdens de Algemene ledenvergadering en motie ingediend met betrekking tot de stikstofproblematiek. We kijken niet nodeloos toe wat er in Den Haag gebeurt.”

Renate Zuiker van PvdD: ,We kunnen zo dubbel zoveel doen als ‘donkergroen’ anker en aanjager.”