Sonja Hilgenga neemt afscheid als raadslid van Aa en Hunze.
Sonja Hilgenga neemt afscheid als raadslid van Aa en Hunze. (Foto: CDA Aa en Hunze)

Sonja Hilgenga neemt afscheid van gemeenteraad Aa en Hunze

Algemeen

AA EN HUNZE – CDA-raadslid Sonja Hilgenga heeft vanavond afscheid genomen van de gemeenteraad van Aa en Hunze. Ze wil na negen jaar gemeentepolitiek haar bakens verzetten en zich in gaan zetten voor de provinciale politiek. Ze staat op plaats vier van de kandidatenlijst van het CDA voor de Provinciale Statenverkiezingen. Deze functies zijn lastig te combineren. Ook wil ze meer tijd voor andere zaken en andere verplichtingen aangaan.

Sonja Hilgenga begon negen jaar geleden als commissielid. De laatste vijf jaar was ze gemeenteraadslid en fractievoorzitter. Ze was volgens burgemeester Anno Wietze Hiemstra analytisch zeer scherp. ,,Ze was altijd grondig voorbereid en deed zorgvuldig onderzoek. Ze was stevig in het debat, maar altijd met een positief kritische invalshoek. Ze was zichtbaar als raadslid en hield ons ook altijd strikt aan gemaakte afspraken.”

Hilgenga gaf in haar afscheidsrede aan dat de gemeenteraad van Aa en Hunze uniek is. ,,In deze raad kun jij het tijdens de raadsvergadering volledig met elkaar oneens zijn, om vervolgens na afloop gezellig een drankje te doen en te praten over allerlei persoonlijke zaken. Ik ben blij dat ik hier deel van uit hebben mogen maken.”

Hilgenga wordt in de raad opgevolgd door Klaas-Jan Stol uit Gasselternijveen. Hij was al betrokken als commissielid bij de gemeenteraad. Hilgenga gaat niet helemaal verloren voor de politiek in Aa en Hunze. Zijn gaat verder als commissielid. Daarnaast moet ze afwachten of de Drentse kiezer voldoende vertrouwen in het CDA heeft tijdens de verkiezingen van volgende week en of ze wordt gekozen in Provinciale Staten.

Klaas Jan Stol neemt de plaats van Sonja Hilgenga in de gemeenteraad over.