Betsy Torenbos zocht contact met inwoners uit haar geboorteomgeving.
Betsy Torenbos zocht contact met inwoners uit haar geboorteomgeving. (Foto: Stichting Be-wonder)

‘Paradijs Aa en Hunze’ toont verhalen van inwoners uit Aa en Hunze

Algemeen

AA EN HUNZE – ‘Paradijs Aa en Hunze’ is ontwikkeld door Stichting Be-wonder van Betsy Torenbos. Het project sluit in de eerste week van juli af met vier filmavonden. Ieder dorp krijgt zijn eigen unieke filmfragmenten te zien en er is livemuziek van Duo Nova. Inwoners uit de gemeente Aa en Hunze kunnen deze filmavonden gratis bezoeken.

Speciale gast tijdens de filmavonden is presentator Oscar Kocken. Hij gaat de persoonlijke interviewfragmenten toelichten en nodigt de aanwezige bezoekers uit om na te denken over het thema ‘wederkerigheid’. Oscar Kocken werkt onder andere als presentator, theatermaker en interviewer. Hij heeft een eigen maandelijkse talkshow in de Stadsschouwburg Utrecht, schuift regelmatig aan bij De Taalstaat (KRO-NCRV) en reist samen met Patrick Nederkoorn door het land met de theatrale ‘100% BN’er-vrije interview show Zomaargasten’.

Geboorteomgeving 

Betsy Torenbos regisseur van Stichting Be-wonder is geboren in Annen. ,,Ik heb duizenden mensen in binnen- en buitenland geïnterviewd en nu eindelijk ook in mijn geboorteomgeving. Ik ben verliefd op ‘oral history!’ Oral history maken betekent: interviewen, jongeren mijn ervaringen doorgeven en vervolgens theater maken op basis van deze unieke verhalen.” In 2021 ontmoette ze via Impuls Aline Vos van MantelzorgNL en samen hebben ze ‘Paradijs Aa en Hunze’ ontwikkeld. Een kruisbestuiving tussen het sociale domein en kunst en cultuur.


Persoonlijke verhalen

,,Aa en Hunzers hebben hun persoonlijke verhaal gedeeld in het voorjaar van 2022. In vier dorpen waren kleurrijke warmteplekken ingericht waar inwoners en wij elkaar troffen. Ruim 45 mensen hebben zich vervolgens aangemeld om hun levensverhaal te vertellen. Deze interviews zijn op beeld vastgelegd. De filmfragmenten uit deze interviews vormen de basis voor de filmavonden”, aldus Torenbos. ,,We zijn verrast door het aantal inwoners dat zich heeft aangemeld voor een persoonlijk interview. Naast de vier dorpen waar we de warmteplekken hebben georganiseerd, Gieten, Rolde, Gasselternijveenschemond en Nieuwediep, hebben ook een aantal inwoners van Annen en Grolloo aangegeven hun verhaal te willen delen!. Inwoners hebben verteld op welke wijze ze hulp vragen, geven en ontvangen”, vult Vos aan.

Jongeren

Leerlingen van het Dr. Nassau College in Gieten hebben op 3 en 10 juni workshops gevolgd van Betsy Torenbos. De workshops zijn in samenwerking met welzijnsorganisatie Impuls tot stand gekomen. ,,De leerlingen hebben elkaar geïnterviewd en gefilmd. Ze hebben geoefend met contactimprovisatie en zijn zelf op pad gegaan om inwoners vragen te stellen en dit op camera vast te leggen. Het thema waar ze mee hebben gewerkt is ‘wederkerigheid’, met vragen als: Wat kun en wil je geven aan een ander? Wat zou je doen als je een middag vrijwilliger bent? Waar zou je zelf graag hulp bij willen hebben? Wat heb je nodig als je 80 zou zijn? Wat is het paradijs voor jou op dit moment?”, blikt Torenbos terug.

Speciale gefilmde ontmoeting

Een groot deel van de geïnterviewden komen 17 juni bijeen in de openlucht bij Annen. Het doel van Paradijs Aa en Hunze is door middel van kunst mensen met elkaar te verbinden. Dat gebeurt door middel van een korte workshop. Deze ontmoeting zal fotograaf Sake Elzinga met een drone vastleggen. Het gefilmde ritueel wordt een onderdeel van de filmavonden die in samenwerking met MY Facilities worden georganiseerd.


Data en locaties

De filmavonden worden in vier dorpen om 19.30 uur vertoond:
Zondag 3 juli: De Schalm, Nieuwediep 117 in Nieuwediep;
Maandag 4 juli: De Boerhoorn, Zuides 50 in Rolde;
Dinsdag 5 juli : Protestantse Gemeente Gieten (Dorpskerk), Brink 8 in Gieten;
Woensdag 6 juli: Dorpshuis, Noordzijde 165, in Gasselternijveenschemond.

Meer informatie is te vinden op: www.paradijsaaenhunze.nl.