Afbeelding
(Foto: VVD)

Raad van Aa en Hunze wil wolf kunnen verjagen

Algemeen

AA EN HUNZE – De gemeenteraad van Aa en Hunze maakt zich zorgen over de wolf in de gemeente en stemde in met een voorstel van de VVD om te gaan zoeken naar juridische mogelijkheden om de wolf te kunnen verjagen uit de regio.

,,Bij12 houdt alle aanvallen met dodelijke afloop bij. Er is bijvoorbeeld één wolf die verantwoordelijk is voor 60 aanvallen op vee in Nederland”, zegt Henriëtte Rossingh-Van Os die een motie over het onderwerp indiende tijdens de raadsvergadering. ,,We moeten een beheersplan opstellen voordat er escalatie optreedt. We vinden de bescherming van huisdieren, vee en inwoners belangrijker dan een leefgebied voor de wolf. De wolf wordt steeds minder schuw. Ze leven nu nog solitair, maar wat als ze in een roedel gaan jagen. Het moet dan zelfs mogelijk zijn om het dier te verjagen en daarmee bedoelen we beheren”, aldus Rossingh die ook het afschieten van de wolf niet uitsluit. ,,In het buitenland hebben ze al veel ervaring met de wolf. Daar moeten we van leren.” De fractie stelde in de motie ook de Europese wetgeving ter discussie.

D66 was de enige fractie die tegen de motie was. ,,We kunnen heel wat denken hier in Aa en Hunze, maar om Europese wetgeving ter discussie te stellen? De wolf heeft ook rechten. Hij kwam hier vroeger ook voor. Vroeger gingen de schapen terug naar de schaapskooi. Nu worden ze beschermd door een draadje. Wij willen in ons gereguleerde landje alles bepalen. De wolf heeft een beschermde status en heeft hier nog geen mens aangevallen. We zijn voor beheer, maar niet voor verjagen. Dit is moord met voorbedachten rade. Natuurbeheer uit de loop van een geweer.”

Wethouder Ivo Berghuis zal de aangenomen motie overbrengen aan alle overlegorganen die zich bezig houden met de wolf.