De opening van Gekleurd Grijs vond plaats in woonzorgcentrum Mozaïek in Zuidlaren. (foto: K&C)
De opening van Gekleurd Grijs vond plaats in woonzorgcentrum Mozaïek in Zuidlaren. (foto: K&C)

Culturele actiemaand Gekleurd Grijs gestart

Algemeen

ZUIDLAREN - Culturele instellingen en kunstenaars in de provincie Drenthe organiseren deze maand bijzondere activiteiten voor senioren tijdens Gekleurd Grijs. 

Deelnemers kunnen genieten van voorstellingen en lezingen, maar ook rondleidingen volgen en zelf creatief aan de slag tijdens een workshop. Van Tunisch haken tot zwerfkeien schilderen en van zingen tot stoeldansen en yoga, de activiteiten vinden door heel Drenthe plaats. 

Muziekliefhebbers kunnen tijdens Gekleurd Grijs op muzikale wereldreis. In Rolde brengt Orkest Adorable een voorstelling met instrumenten en muziekstijlen uit verschillende windstreken en het Drents Senioren Orkest is met troubadour Andries Middelbos op pad. Wie zelf graag aan de slag wil kan terecht in Harry’s Trommelhok in Gasselternijveen voor de basistechnieken van het djembé spelen. Het bespelen van de didgeridoo kan snurkklachten verminderen, zo hebben Zwitserse onderzoekers vastgesteld. René Stahn uit Gasselternijveen laat in het kader van Gekleurd Grijs zien en ervaren op welke wijze dit Australische blaasinstrument bespeeld moet worden.

Schuddende heupen of meditatie?  
Dansen is voor alle leeftijden. Op verschillende locaties zijn er dan ook proeflessen voor senioren. Bij Rosasdansen in Gieten wordt gedanst met en vanaf een stoel. Hierdoor wordt dansen ook voor mensen met een verminderde mobiliteit mogelijk. Romy van der Pool laat via geuren, kleuren en klanken ervaren hoe yoga en meditatie kunnen bijdragen aan een positieve levenshouding, waarin de dagelijkse zorgen even kunnen plaats maken voor ontspanning.

De Drentse culturele sector organiseert sinds een aantal jaren een actiemaand voor senioren. Met speciale activiteiten wil de sector senioren bekend maken met kunst en cultuur in de eigen provincie. De workshops, rondleidingen en andere activiteiten hebben een exclusief karakter, vanwege aangepaste openingstijden en speciale werkvormen. De kunstzinnige en culturele activiteiten stimuleren op een ongedwongen manier de ontmoeting. Het volledige programma en meer informatie zijn te vinden op www.gekleurdgrijs.nl.