Fruitbedrijf en Landwinkel Goense in Marwijksoord gaat verder onder de naam De Marwijkshof.
Fruitbedrijf en Landwinkel Goense in Marwijksoord gaat verder onder de naam De Marwijkshof. (Eigen foto)

Nieuwe naam voor fruitbedrijf en Landwinkel in Marwijksoord

Algemeen

MARWJKSOORD - Fruitbedrijf en Landwinkel Goense in Marwijksoord gaat vanaf 15 april verder onder de naam De Marwijkshof. Eigenaren Marloes en Peter Smid namen het bedrijf in de zomer van 2020 over en werkten daarna hard om zich alle aspecten van het bedrijf eigen te maken. Nu is het tijd voor een eigen bedrijfsnaam en nieuwe huisstijl.

In de sfeervolle rietgedekte boerderij aan Marwijksoord 21a is de Landwinkel gevestigd. De schappen liggen vol vruchtensappen, -siropen, -jam, -sauzen, -bonbons en -wijnen, gemaakt van de negen soorten fruit die op De Marwijkshof geteeld worden. Peter Smid: ,,Op 4 hectare grond verbouwen we zwarte, rode en witte bessen, rode en witte kruisbessen, blauwe bessen, appels, bramen en frambozen. Vorig jaar hebben we er 0,8 hectare grond bij kunnen kopen, waar we groente op verbouwen. Daar kiezen we bewust voor strokenteelt, wat goed is voor het bodemleven en de biodiversiteit. Schapen houden het gras onder de fruitstruiken kort en eten het onkruid.’’

In de winkel zijn ook andere streekproducten te koop. Naast de verse groente van het eigen land vinden klanten er onder meer kaas, worst, bier, mosterd en cadeaupakketten, maar men kan er ook terecht voor de dagelijkse boodschappen. De Marwijkshof is aangesloten bij DrentsGoed streekproducten, de vereniging die de afzet van kwaliteitsproducten van Drentse bodem bevordert om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met het moois dat Drenthe te bieden heeft. Zo zijn de producten van De Marwijkshof onder het label van DrentsGoed te vinden op maar liefst honderd verkooplocaties, waaronder grote supermarkten.

Marloes en Peter Smid kennen elkaar van de Hogere Landbouwschool en runden zestien jaar een boerenbedrijf in het buitenland. Terug in Nederland zochten ze een bedrijf om hun passie voor de agrarische sector in kwijt te kunnen en rechtsreeks te kunnen leveren aan de klant. Marloes: ,,We hebben bewust gekozen voor een kleinschalig bedrijf en een korte keten. We willen geen slaaf zijn van een fabriek die prijzen dicteert. Toen het bedrijf van Kees en Ria Goense te koop werd aangeboden, zagen we meteen de mogelijkheden. Kees heeft ons de eerste tijd veel geleerd over de fruitteelt.’’

De Marwijkshof is overigens meer dan een Landwinkel en fruitbedrijf. Er zijn pluktuinen waar bezoekers zelf groente en fruit kunnen oogsten, een imkerij, een maisdoolhof, traptrekker circuit en er worden gezelschappen ontvangen voor rondleidingen, workshops, presentaties en vergaderingen.

De nieuwe naam wordt op zaterdag 15 april feestelijk gepresenteerd. ,,Iedereen is van 14.00 tot 16.00 uur welkom om kennis te maken met De Marwijkshof. Bezoekers kunnen dan onze producten proeven en het bedrijf verkennen. Voor kinderen is er een springkussen’’, aldus Peter Smid.