Inwoners van Eexterzandvoort komen samen bij het paasvuur. (Foto: Herman van Oost)
Inwoners van Eexterzandvoort komen samen bij het paasvuur. (Foto: Herman van Oost) (Foto: Herman van Oost)

Vijftien paasvuren in Aa en Hunze houden traditie in ere

Algemeen

AA EN HUNZE – Vijftien paasvuren werden dit paasweekend in brand gestoken. Op sommige plaatsen mochten schoolkinderen de paasbult met fakkels in de vlammen zetten. De paasvuren trokken veel bezoekers. Het was een gezellig samenzijn, waar onder meer de dorpsroddels konden worden besproken onder het genot van een hapje en een drankje.

De gemeente heeft in februari 2022 het Paasvurenbeleid opnieuw vastgesteld. Dit betekend dat er weer paasvuren konden worden afgestoken, mits er een ontheffing bij de RUD Drenthe voor is aangevraagd. De ontheffing is voor de duur van vijf jaar. Een groot deel van de organisaties had al een meerjarige ontheffing. Vier organisaties moesten uitwijken naar een andere locatie en kregen voor die locaties ook een ontheffing. Alleen de vergunning voor het paasvuur van Anloo werd ingetrokken. De meeste paasvuren werden eerste paasdag ontstoken. Alleen het paasvuur van Grolloo zal op tweede paasdag branden. 

Het paasvuur is een eeuwenoude traditie die de organisatoren graag in ere willen houden, ondanks de verscherpte milieumaatregelen. Het paasvuur geldt als lentevuur, dat de zon moest aanmoedigen en dat de vruchtbaarheid van de velden bevorderde. Waar de rook en de vuurgloed de landerijen bestreek, moest het goed gaan. Deze gedachte leeft nu niet meer onder de paasvuurbouwers. Paasvuren zijn een veranderlijke traditie. Het is nu meer een sociale aangelegenheid. Het bouwen en aansteken van de paasvuren is een gezellige gezamenlijke activiteit, dat met zijn allen wordt gevierd.