Classic demorace.
Classic demorace. (Foto: Monique van Hemert)

Historische motoren racen tijdens Classic Race Grolloo

Algemeen

GROLLOO - Ruim honderd coureurs en hun klassieke racemotoren zullen zaterdag 27 mei meedoen aan de eerste editie van de Classic Demorace Grolloo. Een historische race op het circuit Uteringsweg aan de rand van het dorp.

Van het snerpende geluid van lichte 50cc-motoren tot het zware gebrom van de 500cc en zijspan. In Grolloo wanen bezoekers zich in de paddock van voor 1973. Ducati, BSA, Norton, NSU en MV Agusta, maar ook Minarelli, Zundapp, Jamathi en Bultaco. Alle grote merken waar in het verleden Grand Prix mee zijn gewonnen, staan aan de start.

,,De Historische Motorsport Vereniging (HMV) laat in bluesdorp Grolloo de klassieke motoren zingen”, lacht Derk Wekema van de organisatie. ,,Want Grolloo is meer dan alleen blues, het is ook echt een motorsportdorp. Niet alleen kwam hier de eerste TT langs in 1925, met Egbert en Bennie Streuer heeft het dorp ook wereldkampioenen in de zijspansport voortgebracht.”

Zelf doet de inwoner van Grolloo sinds 2010 aan classic races. ,,Een race in eigen dorp speelde al enkele jaren in mijn hoofd. De driehoek Heetlagendijk, Soartendijk en Uteringsweg is een prachtig circuit voor een classic demorace. Dat was het bestuur van de HMV met me eens. Daarom toveren we deze wegen om tot circuit en komt er op de hoek van de Heetlagendijk en Uteringsweg de paddock te staan.

Rijdend museum
Bij de classic demoraces in Grolloo staan de 50cc, 125cc, 250cc, 350cc, 500cc en zijspannen aan de start. Deze machines moeten van voor het jaar 1973 zijn. Daarnaast komen ook de pré 50- en 125cc-veteranen aan de start. De pré 50 is een klasse met racemotoren van voor 1950. De 125cc-veteranen hebben een bouwjaar tot en met 1954.

,,Het mooie van de classicraces is dat het publiek niet alleen langs de baan staat, maar ook in de paddock mag komen”, vertelt Wekema. ,,Dat is voor veel mensen pure nostalgie. Zij herkennen de motor die hun vader of opa had. Men kan er praten met de coureurs en zich vergapen aan de historische techniek. Er zijn zelfs bezoekers die van de races niets zien.”

Classic demoraces
Waar bij motorraces doorgaans degene die als eerste de finish passeert wint, draait het bij classic demoraces om regelmatigheid. De coureur die over twee manches de stabielste rondetijden rijdt, die wint.

Dit jaar staan er elf races in het kampioenschap van de HMV op het programma. Grolloo is de tweede race van het seizoen. Samen met de race eind september in Hooghalen is het de enige in het Noorden.

Hele dag motorsport
De poorten van het stratencircuit aan de rand van Grolloo openen om 09.30 uur. Vanaf 10.30 uur staan de vrije trainingen op het programma, ’s middags worden de wedstrijden verreden. Parkeren kan bij de Boerhaarshoeve aan de Schoonloërstraat 49 in Grolloo.

Klassieke zijspannen.