De brandweer voorkomt door snel ingrijpen dat de brand overslaat naar de woning.
De brandweer voorkomt door snel ingrijpen dat de brand overslaat naar de woning. (Foto: Persbureau Drenthe/Herman van Oost)

Onrust door tweede brandstichting in wijk Duurschen in Gieten

Algemeen

GIETEN – Brandweer Gieten moest zaterdag even na middernacht uitrukken voor een woningbrand aan de Duurschenlaan in Gieten. De overburen hoorde in de garage van de buren het brandalarm afgaan en waarschuwden de brandweer. 

Een buurman probeerde met een tuinslang de brand te bestrijden, maar werd snel afgelost door de brandweer die het blussen overnam. Deze had de brand snel onder controleVoor alle zekerheid werd met een kettingzaag het dak opengemaakt om eventuele vuurresten te blussen. Gelukkig waren de deuren van de garage naar de woning afgesloten, waardoor de brand niet snel oversloeg naar de woning. Wel was er veel rookschade in de woning en schade in de garage.

De bewoners waren op het moment van de brand niet thuis. Er waren al snel duidelijke aanwijzingen dat de brand was aangestoken. De politie heeft materiaal voor nader onderzoek meegenomen en stelt een onderzoek in.

Het is niet de eerste keer dat in de wijk een poging tot brandstichting wordt gedaan. In de nacht van 11 op 12 februari werd bij een woning aan het Hoefblad, deze woning ligt om de hoek van de woning aan de Duurschenlaan, een poging gedaan om een auto op de oprit in brand te steken. De bewoners, die toen wel thuis waren, werden wakker van vuurwerk en zagen dat de auto in brand stond en hebben het vuur zelf geblust. Later vonden ze doeken onder de auto die gedrenkt waren in benzine. In beide gevallen had het veel erger kunnen aflopen dan nu het geval is.

De politie is op zoek naar getuigen die personen hebben gezien die zich rond dat tijdstip vreemd gedroegen in de buurt of onbekende voertuigen in de buurt hebben gezien. Ook is de politie op zoek naar camerabeelden. De politie heeft beide gevallen in onderzoek. ,,Het is niet direct reden tot onrust, want andere branden in de omgeving geven geen aanleiding dat er een pyromaan actief zou zijn”, zegt een woordvoerder van de politie. ,,We raden slachtoffers vooral aan aangifte te doen en getuigen kunnen zich melden bij de politie via nummer 0900-8844 of via misdaad anoniem 0800-7000. Alle informatie is welkom.”

Het slachtoffer van de eerste brand voelt zich onveilig. ,,Ik voelde mij na de brandstichting bij onze woning al onveilig. Nu komt dat gevoel weer terug. De woning waar dit weekend brand werd gesticht ligt hier om de hoek. Ik heb contact met de politie gezocht en de politie nadrukkelijk verzocht om beide brandstichtingen te koppelen tijdens hun onderzoek. Ik hoop dat de daders snel worden gepakt, want dit voelt niet goed.” Meer inwoners in de buurt hebben dit gevoel.